AKTUELNO.ME: Država konačno reagovala na bahaćenje Amfilohija i popova SPC

AKTUELNO.ME: Država konačno reagovala na bahaćenje Amfilohija i popova SPC

13/04/2020 Off By BERB

 

Iako su visoki funkcioneri SPC pušteni iz Centra bezbednosti u Podgorici ubrzo nakon što su privedeni, jasno je da se ovde radi o presedanu i čvrstoj odluci države da podvuče crtu i prestane da trpi bahaćenje, uvrede i provokacije koje je godinama trpjela od strane ove verske organizacije i njenih čelnika, pišu danas podgorički mediji bliski vladajučoj garnituri:


“Uprava policije privela je juče više popova Mitropolije crnogorsko primorske (MCP) Srpske pravoslavne crkve (SPC) među kojima su bili i mitropolit crnogorsko primorski Amfilohije i šef pravnog tima u pregovorima sa Vladom protojerej stavrofor Velibor Džomić.

Amfilohije i Džomić privedeni su u manastiru Zlatica, gdje su služili liturgiju uz prisustvo više pripadnika SPC čime su direktno prekršili mjere Nacionalnog koordinacionog tijela za borbu protiv zaraznih bolesti (NKT). Osim njih privedeni su i sveštenici koji su bili u Hramu Hristovog Vaskrsenja u Podgorici, Mirčeta Šljivančanin i Branko Vujačić, kao i protojerej Miladin Knežević, koji je krenuo u Nikšić, gdje živi, ali je zaustavljen na magistralnom putu Podgorica – Nikšić kod restorana ,,Ognjište“.

Iako su visoki funkcioneri SPC pušteni iz Centra bezbjednosti u Podgorici ubrzo nakon što su privedeni, jasno je da se ovdje radi o presedanu i čvrstoj odluci države da podvuče crtu i prestane da trpi bahaćenje, uvrede i provokacije koje je godinama trpjela od strane ove vjerske organizacije i njenih čelnika.

Privođenje Amfilohija, Džomića i još nekolicine popova SPC izazvalo je revlot i bujicu negativnih reakcija među opozicionim strankama, crkvenim funkcionerima ali i među simpatizerima MCP. Ukratko – oni su, potpuno legitimno i legalno postupanje nadležnih institucija povodom kršenja odredbi NKT, okarakterisali kao “duboko nemoralno i neljudsko” ponašanje zbog kog su bili “zgroženi”, “zaprepašćeni”, “poniženi” i “povrijeđeni”.

Ovakve reakcije ne treba da čude jer dolaze od strane onih koji i ne priznaju državu Crnu Goru, pa ih je izgleda izuzetno pogodilo što ta ista država, konačno, neselektivno sprovodi zakonske odredbe koje je donijela.

Podsjetimo, jučerašnji incident i privođenja uslijedila su samo par dana nakon što je šef tima MCP za pregovore sa Vladom oko Zakona o slobodi vjeroispovijesti, Velibor Džomić, održao internet-litiju na kojoj je maltene najavio da će SPC u Crnoj Gori pokušati da krši odredbe koje je donijelo NKT.

Džomić je tom prilikom, pred Vaskrs koji pravoslavni vjernici slave u nedjelju 19. aprila, zaprijetio da “pričešće nema pravo niko da zabrani”, i rekao “da se nije desilo da nema službe ni kad je Omer-paša Latas udario na Crnu Goru”.

Za sve one koji poznaju način funkcionisanja Srpske crkve u Crnoj Gori ovakvo ponašanje je sasvim očekivano, jer smo juče po ko zna koji put bili svjedoci da Amfilohije i pripadnici njegove vjerske organizacije pokušavaju da isprovociraju inicident i naprave nerede da bi postigli politički cilj i destabilizovali državu.

Pitanje koje se postavlja je da li čelnici ove vjerske organizacije, čije je političko subverzivno djelovanje potpuno zaustavljeno zbog mjera borbe protiv koronavirusa, pripremaju diverzantsku akciju većih razmjera pred Vaskrs koji se po Julijanskom kalendaru slavi u nedjelju 19. aprila?

Da je privođenje mitropolita crnogorsko primorskog veliki korak za državu i učvršćivanje pravosudnog sistema govori i činjenica da su protiv njega podnošene brojne prijave zbog vrijeđenja države, ali i zbog devastiranja starih crnogorskih pravoslavnih objekata, kao i nepoštovanja zakona, ali nikad niko nije smio ni da mu priđe, a kamo li da ga uhapsi.

Podsjetimo, Crnogorski pokret (CP) i Crnogorska pravoslavna crkva (CPC) podnosili su brojne krivične prijave zbog povrede ugleda naroda, manjinskih naroda i drugih vjerskih zajednica, ali pravosudni organi nikad nijesu preduzimali ništa po tom pitanju, a tužbe su ostale samo beznačajno arhivirano parče papira.

Amfilohija su tužili zbog toga što je Crnogorce poredio sa volovima:

”Ima onih koji misle da su Crnogorci samo zato što su se, kao i volovi, rodili u Crnoj Gori. Nisu to Crnogorci”, poručio je Mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije 2017. na Cetinju tokom liturgije.

CP je 2018. godine podnio krivičnu prijavu ODT Podgorica jer je Amfilohije u jednom intervjuu na pitanje novinarke “Šta mislite o crnogorskom državnom projektu”, odgovorio: “Ne pravi se pita od onoga”.

CPC je tužila Amfilohija jer ih je uporno nazivao “autofekalnom” crkvom a treba podsjetiti da je mitropolit SPC Crnogorce nazivao “komunističkim nakotom”, a govorio je i da je crnogorska nacija “kopile Milovana Đilasa”.

CPC je takođe ponijela tužbu zbog limene crkve na Rumiji kao i nelegalne gradnje krstionice na Miholjskoj prevlaci, zbog devastacije manastira Dajbabe… Ako svemu ovome dodamo i litije koje su se mejsecima odvijale u crnogorskim gradovima, ugrožavajući normalno funkcionisanje i svakodnevni život građana, jasno je da SPC u Crnoj Gori na čelu sa Amfilohijem, funkcioniše kao subverzivna organizacija koja se rukovodi nekim paralelnim zakonskim propisima.

Samim tim teško prihvata poštovanje bilo kakvih zakonskih mjera koje donosi država, makar one bile donesene u cilju zaštite fizičke egzistencije građana.

Gore navedeni slučajevi su samo neki od ogromnog broja primjera destruktivnog djelovanja mitropolita crnogorsko primorskog i SPC zbog kojih niko nije snosio zakonske konsekvence. Zato jučerašnje privođenje treba posmatrati kao veliki pozitivni pomak ka formiranju građanske i pravne države./Preneto iz portala Aktuelno,me/♦