KOSOVO – KORONA VIRUS: Kurti planira posetu severnih opština

KOSOVO – KORONA VIRUS: Kurti planira posetu severnih opština

10/04/2020 Off By BERB

Predsednik rehničke vlade Kosova Aljbin Kurti, kako prenosi agencija Beta, najavio je da će da poseti četiri opštine na Severu Kosova u vreme pandemije jer kako je izjavio „opštine se ne deli prema nacionalnoj pripadnosti stanovništva u njima“, pošto ih, kako je rekao, i virus ne ih deli.

Navodi i da je razgovarao sa deset gradonačelnika opština sa većinski srpskim stanovništvom na Kosovu:

„I nijedan nije odbio da razgovara sa mnom. Razgovarali smo samo o pandemiji koronavirusa“, kazao je on.

Nakon što su krizni štabovi opština Kosovska Mitrovica i Zvečan saopštili da su ove opštine stavljene u karantin zbog povećanog broja slučajeva koronavirusa, Kurti se našao na meti kosovske opozicije, koja ga je optužila da je „predao suverenitet nad severom Kosova Srbiji“, iako je potom saopšteno da je odluka o karantinu doneta u koordinaciji sa kosovskom vladom.

Kurti je za RTV21 govorio i o zahtevu kosovskog predsednika da mu dostavi ime mandatara za sastavljanje nove vlade. Ponovio je još jednom da će odgovoriti Tačiju, ali i ocenjuje da je on požurio sa zahtevom.

„Nećemo ostaviti predsednika bez odgovora, ali nećemo žuriti. Prioritet nam je pandemija korona virusa. Najbolje rešenje je da budemo zajedno u borbi protiv korona virusa i kada ona prođe idemo na vanredne izbore. Za žaljenje je što je predsednik objavio plan za novu Vladu, pozivajući političke lidere istog dana, što predstavlja gaženje Ustava“, rekao je Kurti.

Ponovio je da na Kosovu nema potrebe za uvođenjem vanrednog stanja zbog pandemije korona virusa, jer „državni sistem nije kolabirao i mehanizmi, institucije i državni organi sprovode zadatke koje im je zadala vlada“.

Komentarišući navode da su njegovi stavovi od stupanja na dužnost premijera uglavnom bili bliži onima iz EU, nego iz SAD, uključujući pitanje recipročnih mera prema Beogradu, Kurti je kazao da se nije približio nekome i da ne misli da je to neko uradio prema njemu.

„Ja sam dao obećanje građanima da ću taksu od 100 odsto zameniti reciprocitetom i to obećanje sam održao. Izrazio sam dobru volju tako što sam prvo uklonio taksu na sirovine iz Srbije. Verujem, međutim, da je reciprocitet pravi način kao koncept jednakosti, tretiranja bez diskriminacije prema Srbiji, a i Srbije prema nama”.♦