Reporteri bez granica: Kovid-19 koriste kako bi suzbili slobodu štampe!

Reporteri bez granica: Kovid-19 koriste kako bi suzbili slobodu štampe!

09/04/2020 Off By BERB

Reporteri bez granica (RSF) pozivali su nacionalne i evropske institucije da zaštite medije dok ispunjavaju svoju javnu misiju u rizičnim uslovim pandemije Kovida. Tada novinari postaju kolateralne žrtve, suočeni sa napadima raznih neprijatelja slobode štampe – uključujući, i neke vlade, koje iskorisćavaju situaciju da se obračunaju sa svojim kritičarima, navodi se u saopštenju ove organizacije.



Iz RSF podsećaju na slučaj hapšenja Ana Lalić, novinarke portala Nova.rs i oduzimanja njene opreme.

Lalić puštena iz pritvora sledecćeg jutra, te je potom premijerka je povukla odluku vlade o tome da samo krizni štab može davati informacije o koronavirus i izvinila se, ali podseća da novinarka ipak može dobiti do pet godina zatvora i novčanu kaznu,i da bi i njeni izvori mogli biti ugroženi zbog oduzimanja njene opreme, navode iz RSF.

Ovaj slučaj RFZ tumači kao primer “jedanog širg trenda na Balkanu i na istoku Evropske unije”, gde, kako navode, države represivne zakone za borbu protiv pandemije Kovid-19, koriste kako bi suzbili slobodu štampe.

“Evropska unija bi trebalo da osigura da se mađarski virus ne proširi na ceo Balkan i srednju Evropu”, kaže Pavol Salaj, šef kancelarije RSF za Evropsku uniju i Balkan, aludirajući na mađarski zakon o vanrednom stanju tokom korona virusa predviđa kazne do pet godina zatvora zbog širenja lažnih vesti, dok vlada u praksi odlučuje šta je istina.♦