KORONAVIRUS: Zapadni Balkan pandemiju koristi protiv EU

KORONAVIRUS: Zapadni Balkan pandemiju koristi protiv EU

02/04/2020 Off By BERB

 

Evropska služba za spoljne poslove (EEAS), kako prenosi agencija BETA, ocenila je da se kriza u vezi s pandemijom koronavirusa na Zapadnom Balkanu koristi za tvrdnje da Evropska unija “okreće leđa” tom regionu.


“Na Zapadnom Balkanu kriza se koristi za jačanje postojećeg narativa da EU okreće leđa tom regionu, u kojem nastavljaju da bujaju teorije zavere prema kojima je korona virus američko biološko oružje”, navela je EEAS u danas objavljenom dopunjenom specijalnom izvještaju o dezinformacijama u vezi s pandemijom.

Izvori bliski Kremlju, kao i nekoliko lokalnih izvora u članicama EU, zemljama Istočnog partnerstva, Zapadnog Balkana, Bliskog istoka i zemljama Afrike tvrde da EU ne uspeva da izađe na kraj s pandemijom i da je blizu raspada, da je sebična i da izdaje sopstvene vrednosti, dok su, suprotno EU, Rusija i Kina “odgovorne sile”, kao i da EU koristi krizu za ostvarivanje svojih interesa, navodi se u izveštaju.

“Tvrdnje da se EU raspada zbog krize sa koronavirusom dominiraju društvenim mrežama u svim analiziranim regionima”, navodi EEAS.

U izveštaju se dodaje da se širom sveta nastavlja bujanje dezinformacija u vezi s pandemijom koronavirusa, s potencijalno štetnim posledicama po javno zdravlje.

“U EU i drugde, cilj koordinisanih poruka dezinformativnog sadržaja je da ranjive manjine nazove uzrokom pandemije i da podstakne nepovjerenje u sposobnost demokratskih institucija da ponude efikasne odgovore”, piše u dopunjenom izvještaju.

Neke države i akteri koje države podržavaju, teže, kako se navodi, “iskorišćavanju zdravstvene krize za ostvarivanje geopolitičkih interesa, često direktno dovodeći u pitanje kredibilitet Evropske unije i njenih partnera”.

“U Kini, državni mediji i vladini zvaničnici promovišu nedokazane teorije o poreklu korona virusa, a u medijskim izvještajima ističu se izrazi zahvalnosti nekih evropskih lidera za kinesku pomoć”, piše u izvještaju.

Navodi se i da “kineski mediji pod kontrolom države promovišu ideju da je kineski model superioran u borbi protiv koronavirusa”.

U tekstu posvećenom izveštaju EEAS, briselski portal Euraktiv navodi da je EU u ponedjeljak odobrila paket pomoći od 38 miliona evra za Zapadni Balkan, od čega će najveći dio, 15 miliona evra, otići Srbiji, pandemijom “najteže pogođenoj zemlji regiona”.

Uprkos tome, navodi Euraktiv, na bilbordima u Srbiji zahvalnost za pomoć izražava se jedino kineskom predsedniku Si Đinpingu, riječima “Hvala, brate Si!”.

Euraktiv podseća i da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić 15. marta, kada je proglasio vanredno stanje, negodovao zbog nespremnosti EU da pomogne.

“Evropska solidarnost ne postoji. To je bila bajka na papiru. Poslao sam posebno pismo jedinoj zemlji koja može da pomogne, a to je Kina”, navodi Euraktiv riječi Vučića.