MAĐARSKA: Orban vladalac bez ograničenja!?

MAĐARSKA: Orban vladalac bez ograničenja!?

31/03/2020 Off By BERB

Mađarski premijer Viktor Orban dobio je pravo da vlada dekretom, nakon što je njegova partija Fides usvojila zakon u parlamentu kojim su predsedniku data široka dodatna ovlašćenja za borbu protiv epidemije koronavirusa.

Zakon, kojim je produženo vanredno stanje, izazvao je kritike opozicionih stranaka, grupa za ljudska prava i Saveta Evrope, budući da ne sadrži definisani rok. Zakonom se uvode zatvorske kazne u trajanju do pet godina za one koji ometaju mere zaustavljanja širenja virusa kao i one koji šire lažne informacije u vezi sa krizom.

Vlada je odbacila optužbe, navodeći da zakon vladi daje ovlašćenja da usvaja samo mere neopohodne za borbu protiv virusa, te da parlament može da ukine specijalna ovlašćenja. Fides ima dvotrećinsku većinu u parlamentu.

“U suštini, vlada sada zaista može da radi šta hoće ali to svakako proističe iz Ustava”, ističe analitičar sa Instituta za politički kapital Robert Laslo.

“Vidimo u mnogim drugim zemljama sveta da vlade dobijaju veća ovlašćenja u ovoj vanrednoj situaciji i to je u redu pošto se svet još nije suočio sa takvom situacijom. Kako će se ovo završiti znaćemo tek kad se kriza završi a onda ćemo videti da li će vlada sama umeti da kaže – ovo je sad kraj dodatnim ovlašćenjima.”

Parlament je u ponedeljak odbacio sve amandmane koje je predložila opozicija. Orban navodi da će epidemija u Mađarskoj dostići vrhunac u junu ili julu.

On je najavio je da će sledećeg meseca biti usvojen paket ekonomske pomoći. Mađarska ima 447 potvrđenih slučajeva koronavirusa i 15 smrtnih slučajeva.♦