NAUKA: Korona virus mutira i ima osam tipova

NAUKA: Korona virus mutira i ima osam tipova

31/03/2020 Off By BERB

Novi korona virus mutira, kao i ostali virusi, i sada ima osam sojeva i kruži celom planetom. Dobra je vest da mutacije nisu smrtonosnije, rekao je Trevor Bedford, čija stranica NextStrain.org prati genom virusa pomoću uzoraka iz svih delova sveta.

Stručnjaci sekvencioniraju genome korona virusa i otkrivaju sojeve koji su se pojavili od kako je virus prošle godine prvi put prešao sa životinje na čoveka na pijaci u kineskom gradu Vuhanu. Njihovi radovi “pokazuju kako virus migrira i deli se u slične, ali nove podtipove”.

“Na pitanje – menja li se genetski, odgovor je – apsolutno da”, kaže epidemiolog s Harvarda Mark Lipsit.

“Pitanje je je li se dogodila neka promena koja određuje pravac kretanja bolesti ili prenos, ili druge stvari koje su važne za ljude”, dodao je. “Novi sojevi su tek neznatno promenjeni i nema razlike u letalnosti”. Epidemije se mogu pratiti “Uočena stopa mutiranja (uglavnom dve mesečno) potpuno je uobičajena za viruse”, napisao je Bedford na Tviteru.

“Gripa obično ima isti broj mutacija, čak i nešto više”, dodao je. I dok do sada dešifrirani genomi pružaju informaciju o tome kako se njegovo širenje može zaustaviti i pomaže li održavanje razmaka među ljudima, a sve pokazuje da pomaže, oni nisu ništa više od skice, upozoravaju naučnici. Slažu se oko toga da još mnogo toga treba otkriti, ali mikroskopske promene pomažu da utvrde patogeni put kroz ljudsku populaciju.

“Epidemije se mogu pratiti”, rekao je Čarls Čiu, profesor infektologije na Univerzitetu Kalifornia.

“U stanju smo gotovo u stvarnom vremenu sekvencionirati genom kako bi utvrdili koji sojevi ili rodovi cirkuliraju”, dodao je.♦