KORONAVIRUS: Vulin otkrio – Kovid 19 kod devetorice vojnika!

KORONAVIRUS: Vulin otkrio – Kovid 19 kod devetorice vojnika!

30/03/2020 Off By BERB

U Srbiji je registrovana 741 obolela osoba od koronavirusa, dok ih je 13 preminulo. Trenutno je 55 pacijenata na respiratorima. Ministar odbrane Aleksandar Vulin izjavio da je Kovid 19 za sada utvrđen kod devetorice vojnika koji su kontrolisali građane na granici na severu Srbije, a da je 642 u samoizolaciji i da se njihovo stanje prati.

Na Beogradskom sajmu u nedelju je počeo smeštaj pacijenata sa lakšom kliničkom slikom.

Na sajtu Vlade Srbije navodi se da je na Sajmu smešteno 33 pacijenata premeštenih iz beogradskih bolnica “Dragiša Mišović”, KBC Zemun i Pulmološkog centra KCS i da nemaju tegobe. Kapacitet privremene bolnice je 3000 kreveta.

Ministar odbrane izjavio je da će na Beogradskom sajmu biti “vojnička disciplina” i da je svaki sat isplaniran, od ustajanja između 6 i 6.30 ujutru, do odlaska na spavanje u 10 uveče.

Vulin je za TV Pink rekao da će u utorak za smeštaj pacijenata biti spremne i sportske hale u Novom Sadu i Nišu.

Epidemiolog i član Kriznog štaba Predrag Kon rekao je da je privremena bolnica na sajmu najbolje moguće rešenje i da bi sve ostalo “bila greška”.

Zamenica direktora Instituta “Batut” Darija Kisić ​Tepavčević rekla je u petak da još nema potrebe za smeštajem pacijanta na Sajam jer zdravstveni sistem ima dovoljno kapaciteta da ih zbrine, ali je direktor Infektivne klinike Goran Stevanović potom naglasio da se pacijenti smeštaju na Sajam kako bi se osiguralo da poštuju samoizolaciju jer druge garancije nema.

U Srbiji je na snazi vanredno stanje. Svim građanima je zabranjen izlazak od 5 popodne do 5 ujutru radnim danima i od 3 popodne do 5 ujutru vikendom.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je u nedelju uveče za TV Prva da je narende nedelje moguća potpuna zabrana kretanja od 24 sata ako građani ne promene ponašanje.

On je rekao da će to podrazumevati da se ne ide ni u prodavnicu, a na pitanje kako će to da funkcioniše odgovorio da “ne zna i da razmišlja o tome svaki dan”.

Vučić je najavio da će u narednih sedam dana biti omogućeno da se dnevno testira i do 3000 ljudi, a da će do 8. ili 9. aprila biti napravljena laboratorija za te svrhe.

Premijerka Ana Brnabić je ranije najavila da će testovi na Kovid 19 ubuduće biti obrađivani ne samo u Institutu “Torlak”, već i u nekoliko drugih laboratorija u Srbiji. Do sada su na koronavirus testirane ukupno 2462 osobe.

Pripadnici MUP uhapsili su 57-godišnjeg N.S. iz Beograda zbog postojanja osnova sumnje da je izvršio krivična dela izazivanje panike i nereda, ometanje pravde i sprečavanje službenog lica u vršenju službene radnje.

Postoje osnovi sumnje da je N. S. na društvenoj mreži Fejsbuk objavio snimak u kome iznosi lažne vesti, kao i da je pretio javnom tužiocu i policajcima.
Osumnjičenom je određeno zadržavanje od 48 sati.♦