27. mart

27. mart

27/03/2020 Off By BERB

 

1941 – Nakon pristupanja Jugoslavije Trojnom paktu, u Beogradu je vojnim udarom svrgnut regent princ Pavle Karadjordjević i na presto je doveden maloletni kralj Petar II Karadjordjević. Zbačena je i vlada Dragiše Cvetkovića i Vlatka Mačeka i obrazovana nova s generalom Dušanom Simovićem na čelu.

1703. – Osnovan Sankt Petersburg

1713 – Po završetku Rata za špansko nasledje, Španija je, prema Utrehtskom ugovoru, predala Velikoj Britaniji Gibraltar i Menorku.

1770 – Umro je italijanski slikar Đovani Batista Tijepolo (Giovanni Battista Tiepolo), poslednji velikan venecijanskog slikarstva. Njegovi glavni radovi, monumentalne freske nalaze se u palatama i crkvama u Veneciji, Udinama, Milanu, Veroni. Snažno je uticao na nemačko i špansko slikarstvo u završnoj fazi baroka.

1791. – U Beču štampan prvi broj “Serbskih novina”, tim povodom 27. mart se obeležava kao Dan novinara Srbije

1802 – Potpisan je Amijenski mirovni ugovor kojim je okončan rat između Velike Britanije i Francuske i njenih saveznika, Španije i Batavske Republike (Holandije). Britanija je zadržala Trinidad, preuzet od Španije, i Cejlon, koji je preuzela od Holandije.

1813. – Gibraltar predat na upravu Engleskoj

1815. – Rođen Dimitrije Avramović, slikar i književnik

1824. – Rođen Branko Radičević, književnik

1845 – Rodjen je nemački fizičar Vilhelm Konrad Rentgen (Wilhelm, Roentgen), dobitnik Nobelove nagrade za fiziku 1901. za otkriće X-zraka (1895), koje su po njemu dobile naziv “rendgenski zraci”.

1847 – Američke trupe su, u Američko-meksičkom ratu, počele opsadu utvrđenja Vera Kruz, u kojem je bilo 5.000 Meksikanaca. Utvrdjenje je palo nakon šestodnevnih borbi.

1860 – M.L. Bajrn (Byrn) iz Njujorka patentirao je prvi spiralni vadičep.

1862. – Rođena Jelena Dimitrijević, književnica, bolničarka u Prvom balkanskom ratu

1899. – Rođena Glorija Svanson, američka pozorišna i filmska glumica, zvezda nemog filma

1919. – Rođen Ivan Rabuzin, hrvatski slikar – naivac

1923 – Umro je škotski hemičar i fizičar Džejms Djuer (James Dewar), koji je prvi dobio tečni, zatim i čvrst vodonik. Izumeo je termos-bocu.

1927. – Rođen Mstislav Leopoldovič Rostropovič, ruski violončelista, dirigent, kompozitor i pedagog

1928. – Rođen Radomir Konstantinović, književnik i filozof, saradnik Radio Beograda, urednik časopisa “Mladost” i “Književne novine”

1933 – Japan je istupio iz Lige naroda nakon što je ta organizacija osudila japansku okupaciju Mandžurije.

1941 – Nakon pristupanja Jugoslavije Trojnom paktu, u Beogradu je vojnim udarom svrgnut regent princ Pavle Karadjordjević i na presto je doveden maloletni kralj Petar II Karadjordjević. Zbačena je i vlada Dragiše Cvetkovića i Vlatka Mačeka i obrazovana nova s generalom Dušanom Simovićem na čelu.

1941. – Rođen Miki Jevremović, pevač

1945 – Nemci su u Drugom svetskom ratu lansirali poslednju raketu “Fau-2” na Veliku Britaniju. Projektil ispaljen iz holandskog grada Hag pao je na Orpington, jugoistočno od Londona. U eksplozijama tih raketa tokom rata poginulo je 8.958 Britanaca.

1945. – Radio Beograd prenosio govor Josipa Broza Tita sa mitinga na Trgu Republike u Beogradu

1950. – Osnovano pozorište “Boško Buha” u Beogradu

1951. – Rođen Aleksandar – Sanja Ilić, kompozitor, vođa grupe “Balkanika”

1958 – Nikita Hruščov zamenio je na položaju predsednika sovjetske vlade Nikolaja Bulganjina.

1965 – Umro je francuski arhitekta Šarl Eduar Žanre (Charles Edouard Jeanneret), poznat kao Le Korbizije (Corbusier), jedan od najvećih arhitekata 20. veka, koji je korišćenjem armiranog betona, stakla i gvoždja radikalno promenio tradicionalni način gradnje.

1966. – Rođen Žarko Paspalj, košarkaš, reprezentativac, menadžer reprezentacije Srbije i Crne Gore, potpredsednik Olimpijskog komiteta Srbije

1968 – U avionskoj nesreći, u eksperimentalnom letu u blizini Moskve poginuo je ruski kosmonaut Jurij Aleksejevič Gagarin, prvi čovek koji je u aprilu 1961. vasionskim brodom “Vastok” obleteo Zemlju.

1970 – U zemljotresu u zapadnoj Turskoj, poginulo je više od 1.000 ljudi, a 90.000 je ostalo bez domova.

1977 – U najtežem udesu u istoriji vazduhoplovstva, poginula su 583 od 644 putnika i člana posade kada su se dva “Boinga 747”, holandske kompanije KLM i američke Pan-Am, sudarila na pisti aerodroma Tenerife na Kanarskim ostrvima.

1980 – U norveškom delu Severnog mora potonula je naftna platforma “Aleksandar Kiland”. Poginulo je 147 ljudi.

1983. – U Srbiji prvi put uvedeno letnje računanje vremena

1992 – Poslednje jedinice bivše Jugoslovenske narodne armije napustile su Bivšu Jugoslovensku Republiku Makedoniju.

1996 – Izraelski sud osudio je Jigala Amira (Yigal) na doživotni zatvor zbog ubistva izraelskog premijera Jicaka Rabina (Yitzhak) u novembru 1995.

1997 – U Albaniji je poginulo 17 ljudi, u najtežem incidentu tokom dvomesečne antivladine pobune.

1998 – Umro je nemački proizvodjač automobila Ferdinand Porše (Porsche), osnivač fabrike sportskih vozila “Porše AG”. Tokom vladavine Adolfa Hitlera bio je jedan od konstruktora “bube”, popularnog automobila “folksvagen”.

1999 – Jugoslovenska protivvazdušna odbrana oborila je, tokom napada NATO-a na SR Jugoslaviju, američki bombarder “F-117 A”. Avion “noćni jastreb” je pao u atar sela Budjanovci u Vojvodini.

2003 – U pokušaju hapšenja u blizini Beograda ubijene su vodje kriminalnog “zemunskog klana” Dušan Spasojević “Šiptar” i Mile Luković “Kum”, osumnjičeni za učešće u ubistvu premijera Srbije Zorana Djindjića.

2006 – Umro je slavni poljski pisac, klasik naučne fantastike Stanislav Lem (Stanislaw). Njegove najpoznatije knjige “Solaris”, “Povratak sa zvezda” i “Zvezdani dnevnik” prevedene su na više od 40 jezika, medju kojima i na srpski.

2010. – Umro Vasilij Smislov, ruski šahovski velemajstor, svetski šampion

2012. – Umro Nebojša Dančević, muzičar, član grupe “Sedmorica mladih”

2013 – Sedište Ratne mornarice Severnatlantskog saveza u Sredozemlju zatvoreno je posle 40 godina rada. Baza te mornarice premeštena je u Nortvud (Velika Britanija) u okviru pregrupisanja oružanih snaga NATO u Evropi.

2013 – Haški tribunal prvostepeno je osudio bivše visoke policijske zvaničnike Republike Srpske Miću Stanišića i Stojana Župljanina na po 22 godine zatvora.

2014 – U Vatikanu su se prvi put sastali papa Franja i američki predsednik Barak Obama. Razgovarali su o kontroverznim pitanjima abortusa i kontracepcije, verskih sloboda, brige za siromašne i zbivanjima u Siriji i Ukrajini