KURTI PODELIO EVROPU I AMERIKU: Skupština danas odlučuje o sudbini Vlade?

KURTI PODELIO EVROPU I AMERIKU: Skupština danas odlučuje o sudbini Vlade?

25/03/2020 Off By BERB

Skupština Kosova danas, 25. marta, glasa o nepoverenju Vladi premijera Aljbina Kurtija. To čini na zahtev njegovog koalicionog partnera Demokratskog saveza Kosova (DSK), nepunih dva meseca od formiranja vlade. Na sednici je prisutno 106 od 120 poslanika.

Dok je Američka ambasada na Kosovu podržala održavanje takve sednice, nemački i francuski šefovi diplomatije pozvali su na preispitivanje ili odlaganje glasanje o nepoverenju vladi.

Protiv sednice se izjasnila i predsednica Skupštine Vjosa Osmani, inače iz redova DSK-a, pozivajući sve poslanike da ne podrže zahtev njene partije “jer nije pravo vreme”. Pored toga, rekla je da sala Skupštine ne ispunjava preporuke Instituta za javno zdravlje o udaljenosti od dva metara između poslanika.

Pored Demokratskog saveza Kosova, današnju sednicu podržale su opozicione Demokratska partija Kosova, bivšeg predsednika Skupštine Kadrija Veseljija, Alijansa za budućnost Kosova, donedavnog premijera Ramuša Haradinaja i predstavnici manjinskih zajednica.

Demokratski savez Kosova smatra da ne može da ostane u vladi u kojoj, kako navodi, nema saradnje sa pokretom Samoopredeljenje. Predsednik DSK Isa Mustafa je izjavio “da mu dođe da osudi sebe” što je omogućio formiranje vlade.

DSK se najpre protivio Kurtiju zbog neukidanja takse od 100 odsto na robu iz Srbije i BiH, navodeći da to ugrožava odnose Kosova i SAD. Kada je Kurti objavio svoj plan krajem februara da planira postepeno ukidanje takse, DSK je saopštio da nije uopšte bio konsultovan po tom pitanju.

Najzad, smena ministra policije iz redova DSK, Agima Veljiua dovela je i do odluke predsedništva DSK da se pokrene proces izglasavanja nepoverenja vladi Kurtija. Veljiu je smenjen zato što je javno podržao plan kosovskog predsednika, Hašima Tačija o uvođenju vanrednog stanja zbog korona virusa, čemu se Kurti protivi smatrajući da je situacija pandemije na Kosovu za sada pod kontrolom.

U slučaju da Skupština proglasi vanredno stanje na zvaničan zahtev predsednika izvršne funkcije u upravljanju situacije preuzima Nacionalni savet za bezbednost kojim rukovodi predsednik, ali u kojem su i članovi vlade.

Situacija u sred pandemije na Kosovu dodatno je zakomplikovana i odlukom Vlade Kosova od 23. marta da uvede organičeno kretanje na Kosovu zbog pandemije.♦