KOSOVO: Akcija DSK za smenu Kurtija!

KOSOVO: Akcija DSK za smenu Kurtija!

20/03/2020 Off By BERB

 

Demokratski savez Kosova (DSK) prikuplja potpise za sazivanje sednice Skupštine Kosova za izglasavanja nepoverenja Vlade Kosova Aljbina Kurtija. Za jednu sednicu potrebno je 40 potpisa, a za izglasavanja nepoverenje vladi potrebni su glasovi više od polovine poslanika, od ukupno 120.

Isa Mustafa, lider DSK-a, sastao se u četvrtak, 19. marta sa liderima opozicionih partija, Alijanse za budućnost Kosova i Inicijative za Kosovo koje su podržale inicijativu DSK-a.

Kako je izjavio šef poslaničkog kluba DSK-a Arben Gaši predlog za izglasavanje nepoverenja vladi nije, međutim, potpisala predsednica Skupštine i potpredsednica DSK-a Vjosa Osmani, koja ima suprotno mišljenje od poslaničkog kluba DSK.

Jedan od razloga DSK-a za smenu Kurtija su narušeni odnosi Kosova i SAD-a zbog Kurtijevog odbijanja ukidanja takse od 100 odsto.

Jedan od razloga za smenu Kurtija bila je i njegova odluka od 18. marta da smeni ministra unutrašnjih poslova iz DSK-a, Agima Veljiua, bez konsultacija, kako u DSK kažu, sa liderom te partije, Isom Mustafom.

Lider Inicijative za Kosovo Fatmir Ljimaj izjavio je da i njegova partija podržava predlog DSK-a, i dodao da je znao da će doći ovakav kraj aktuelnoj koaliciji budući da su koalicioni sporazum sklopili u nepoverenju i na netransparentan način.♦