KOSOVO – KORONA VIRUS: Mustafa protiv Kurtija

KOSOVO – KORONA VIRUS: Mustafa protiv Kurtija

19/03/2020 Off By BERB

Premijer Vlade Kosova Aljbin Kurti izjavio je da nije iznenađen odlukom svog koalicionog partnera, Demokratskog saveza Kosova (DSK), o iniciranju izglasavanja nepoverenja Vladi Kosova. Do zahteva o nepoverenju je došlo nakon što je Kurti juče (18. mart) smenio ministra unutrašnjih poslova Agima Veljiua iz DSK-a.

Razlog za smenu je izjava ministra da podržava predog predsednika Kosova Hašima Tačija o uvođenju vanrednog stanja, čemu se Kurti protivi.

“Ne mogu reći da sam se iznenadio, zato što je reakcija nakon njegove smene bila jedna vrsta najave za to”, rekao je Kurti:

“Nama je DSK partner, nama je DSK u vladajućoj koaliciji i želimo da bude, ali ne verujemo da se DSK treba identifikovati sa sinoćnom izjavom ministra”, kazao je Premijer.

Kurti smatra da je predlog Tačija o uvođenju vanrednog stanja “nelogičan, neodgovoran i nekoristan”. U slučaju da Skupština Kosova potvrdi vanredno stanje potrebnom dvotrećinskom većinom prisutnih poslanika, izvršne funkcije povezane sa vanrednim stanjem obavlja Savet bezbednosti na čelu sa predsednikom države.♦