EU: Iduće nedelje počinju pristupni pregovori sa S. Makedonijom i Albanijom?

EU: Iduće nedelje počinju pristupni pregovori sa S. Makedonijom i Albanijom?

18/03/2020 Off By BERB

Hrvatska, koja predsedava Savetom EU, predložila je da se naredne nedelje donese odluka o otvaranju pristupnih pregovora sa Severnom Makedonijom i Albanijom. Predložila je i da se prva međuvladina konferencija o pristupanju sazove odmah posle usvajanja pregovaračkog okvira.

Prema nacrtu zaključaka a koje bi Savet za opšte poslove trebalo da usvoji na sledećem sastanku 24. marta, predlaže se da se donese odluka o otvaranju pregovora s te dve zemlje.

Tirana

O tom nacrtu najpre će se razgovarati na nivou ambasadora država članica prije nego što dođu na sto ministara za evropske poslove. Tekst zaključaka moraju jednoglasno da podrže sve članice i stoga su moguće promene u predloženom nacrtu pre usvajanja.

Tu odluku, ako je Ministarski savet usvoji, trebalo bi da podrži Evropski savet koji čine šefovi država ili vlada, na samitu 26-27. marta.

Prema nacrtu zaključaka, Savet bi trebalo da pozove Komisiju da što pre, a najkasnije do juna, predstavi predlog pregovaračkog okvira za obe zemlje.

Pregovarački okvir je ključni dokument kojim se definiše kako će se i na kojim načelima odvijati pristupni pregovori. Pregovarački okvir trebau da usvoje zemlje članice jednoglasno i to je uslov za sazivanje prve međuvladine konferencije o pristupanju na kojoj se formalno pregovori otvaraju. Samo usuglašavanje teksta pregovaračkog okvira može potrajati.

U hrvatskom Stalnom predstavništvu pri EU nisu želeli da komentarišu nacrt dokumenta, ali su, kako prenosi zagrebačka agencija Hina, naveli da uprkos vanrednoj situaciji zbog krize s korona virusom predano rade i na pitanju proširenja EU, što je jedan od prioriteta predsedavanja Hrvatske u provj polovini 2020.♦