KOSOVO – KORONA VIRUS: Svađa lidera oko uvođenja vanrednog stanja.- Tači hoće Kurti neće!

KOSOVO – KORONA VIRUS: Svađa lidera oko uvođenja vanrednog stanja.- Tači hoće Kurti neće!

18/03/2020 Off By BERB

Kosovski predsednik, Hašim Tači, pozvao je sinoć kosovsku skupštinu da se ujedini i usvoji uredbu o vanrednom stanju. Da li će do toga doći ostaje da se vidi, naročito zbog toga što vladajuća koalicija ni o ovom pitanju nije saglasna.

„Na osnovu mojih ustavnih dužnosti, nakon nedavnog sastanka sa Kosovskim savetom za nacionalnu bezbednost, potpisao sam uredbu za proglašavanje vanrednog stanja zbog situacije izazvane eksplozijom koronavirusa. Pozivam parlament da se ujedini i ratifikuje vanredno stanje“, poručio je Tači nakon sastanka Saveta za bezbednost.

Posle predloga predsednika, potpredsednik kosovske vlade, Haki Abazi, na drugoj konferenciji za medije, izjavio je da ova mera nije trenutno potrebna.

„Ono što je predloženo kao vanredno stanje smatra se ekstremnom i nepotrebnom merom, koja bi mogla da omete adekvatne mere koje preduzimaju vlada i kosovske institucije“, rekao je Abazi, prenela je Koha.

LDK je, sa druge strane, podržala ovaj predlog kosovskog predsednika, prenosi Gazeta Express.

U ime ove stranke, oglasio se ministar unutrašnjih poslova i zamenik lidera LDK, Agim Veljiu.

„Situacija na Kosovu je ozbiljna. Broj zaraženih se povećava“, rekao je Veljiu za Kljan Kosova.

Za proglašenje vanrednog stanja Tačiju je potrebno odobrenje skupštine i to sa 2/3 glasova poslanika.

Prema kosovskom ustavu, predsednik nakon konsultacija sa premijerom, objavljuje vanredno stanje. Objavljivanjem vanrednog stanja, predsednik odmah izdaje dekret, koji određuje prirodu pretnje i bilo kakvog ograničenja ljudskih prava i sloboda. U roku od 48 sati, skupština treba da odobri dekret na osnovu glasova dve trećine (2/3) poslanika. Ukoliko se ne dobije odobrenje, dekret predsednika se ukida.

Takođe predsednik može nakon konsultacije sa vladom i skupštinom, da naredi mobilizaciju Kosovskih bezbednosnih snaga, kako bi pomogle u vanrednom stanju, nalaže kosovski ustav.

Tači je već zatražio mobilizaciju KBS tokom jučerašnjeg dana kada se sastao sa komandantom KBS-a, Rahmanom Ramom (Rrahman Rama), sa kojim je razgovarao o spremnosti ove formacije za pružanje pomoći u situacijama nastalim usled širenja korona virusa.♦