SEDNICA VLADE SRBIJE: Nove mere u borbi protiv virusa COVID-19

SEDNICA VLADE SRBIJE: Nove mere u borbi protiv virusa COVID-19

17/03/2020 Off By BERB

Vlada Republike Srbije donela je na današnjoj sednici nove mere za suzbijanje širenja virusa COVID-19.

Vlada je odredila nekoliko objekata na teritoriji Srbije koji će, u slučaju potrebe, služiti za karantinski smeštaj.

Pooštrene su i mere koje se odnose na ograničavanje javnog okupljanja na otvorenom i u zatvorenom prostoru. Okupljanja su u oba slučaja ograničena tako da distanca između lica mora biti najmanje dva metra, kao i da na površini od četiri kvadratna metra ne može biti više od jednog lica.

Vlasnici su u obavezi da naznače ukupan broj lica koja mogu boraviti istovremeno unutar tog objekta. Iz primene ove odluke izuzeta su lica koja zbog radne obaveze i specifičnog načina organizacije rada objektivno ne mogu primeniti ovu meru.

Pooštrena je mera koja se odnosi na zabranu izvoza lekova i sada se zabrana izvoza odnosi ne samo na lekove proizvedene u Srbiji, već na sve lekove koji se nalaze na teritoriji naše zemlje. Iz istih razloga, pored suncokretovog ulja, od danas je zabranjen i izvoz suncokreta u ljusci i poluprerađenog ulja.

Vlada još jednom moli i najsnažnije apeluje na sve građane, a naročito na najstarije, da se ponašaju odgovorno prema sebi i ostalim sugrađanima. Ponavlja da stariji od 65 godina ostanu kod kuće i pridržavaju se dobro poznatih mera zaštite od virusa COVID-19.

Današnja sednica započela je minutom ćutanja stradalima na pogromu 17. marta 2004. godine na Kosovu i Metohiji.♦