KONFERENCIJA ZA MEDIJE MINISTRA ZDRAVLJA: Ne postoji “žarište virusa” u Srbiji!

KONFERENCIJA ZA MEDIJE MINISTRA ZDRAVLJA: Ne postoji “žarište virusa” u Srbiji!

13/03/2020 Off By BERB

Ministar Zlatibor Lončar na  konferenciji za medije posvećenje korona virusu objavio je da su u Srbiji registrovana četiri nova slučaja koronavirusa. Ukupan broj zaraženih sada je 35.

Ministar je rekao da ne postoji “žarište virusa” u Srbiji i da se za sve ljude zna kako su zaraženi.

U Vojvodini je trenutno 5 hospitalizovanih pacijenata.

– Ono što mogu da kažem, a što je najbitnije, za svaku osobu za koju se utvrdilo da je pozitivna, imamo sve neophodne podatke. U ovom trenutnku imamo dovoljno analiza za svakoga, odakle su došli i kako su zaraženi i šta je urađeno”, rekao je Lončar.

Što se tiče teritorijalnosti zaraženih ministr je rekao da ne postoji posebna oblast koja se izdvaja. Zaraženi su iz Beograda, Niša, Kikinde, Novog Sada, u jednom slučaju Čačka. Ne postoji žarište.

Ministar je zamolio građane za poverenje i razumevanje: “I moja deca idu u školu. Mi se pridržavamo onoga što kaže struka. Evo sad sam proverio, apsolutno nije tačno, škola “Ruđer Bošković” za koju je javljeno da je obustavila nastavu ne obustavlja je. To je informacija od pre 10 minuta”, rekao je Lončar.

Obavestio je medijee da se trenutno održava vanredna sednica Vlade Srbije i da se razmatra zatvaranje granice sa Rumunijom.

“O koronavirusu razmišljamo iz sata u sat, pratimo situaciju da bismo bili spremni i mogli da reagujemo. Mi držimo vanrednu sednicu Vlade u ovom trenutku. Zatvorićemo granicu prema Rumuniji, jer postoji mogućnost da to utiče na širenje virusa”, rekao je Lončar.

Osvrnuo se i na višepita pominjanje respiratore kojima raspolaže Srbija. To su kupljeni rrespiratori od strane države i dobijeni od donatora.

Darija Kisić Tepavčević, direktorka Instituta za javno zdravlje “Dr Milan Jovanović Batut” novinarima je rekla da je epidemija pod kontrolom: “Znamo na koje načine su zaražene osobe. Znamo koga treba testirati i šta treba da radimo”, rekla je.

Inačee na konferenciji za medije novinari su saznali daMinistar Zlatibor Lončar najavio je da će tokom noći biti rešeno pitanje funkcionisanja gradskog prevoza u Beogradu na način da to bude “najbezbednije” po građane.

“U toku noći sastaću se s kim god treba da tu stvar rešimo i da od jutra to funkcioniše po sistemu koji će biti najbezbedniji po građane. Da li će biti povećan broj autobusa ili nešto drugo, ali sešćemo noćas da rešimo taj problem”, rekao je ministar..♦