Malo pozorište”Duško Radović”: Gostuje Dječje pozorište iz Banja Luke

Malo pozorište”Duško Radović”: Gostuje Dječje pozorište iz Banja Luke

09/03/2020 Off By BERB

U Malom pozorištu „Duško Radović“ sutra i prkosutra (10. i 11.marta) gostuje Dječije pozorište Republike Srpske iz Banja Luke. Prikazaće predstave: „Kralj žabac“ (utorak, 10. mart 2020. od 10.00 i od 11.30 časova) i „Sirano de Beržerak“ (sreda, 11. mart od 10.00 i od 11.30 časova).

„Sirano de Beržerak“, po tekstu Igora Bojovića, u režiji Juga Radivojevića, namenjen je deci starijoj od pet godina, dok se „Kralj žabac“, autora Veselina Bojdeva, u režiji Slavča Malenova, preporučuje deci starijoj od četiri godine.

Gostovanje je nastavak saradnje između Malog pozorišta „Duško Radović“ i Dječijeg pozorište Republike Srpske, koja je započeto gostovanjem pozorišta iz Banja Luke u Beogradu od 21. do 23. marta 2017. godine kada je izvedeno tri predstave sa njihovog redovnog repertoara („Folklorna magija“, „Vuk i sedam jarića“ i „Tužni princ“).



Malo pozorište na ovaj način želi da neguje i razvija umetničke saradnje i razmene sa pozorištima za decu i mlade u regionu. Posebno naglašavamo da Dječije pozorište Republike Srpske, kao i naše pozorište, neguje lutkarski i dramski repertoar za decu i mlade i ovo je svojevrsna prilika da se unaprede i razvijaju iskustva iz oblasti dramskog repertoara za namlađe, tehnologije lutaka, glume i lutkarskih tehnika.

Dječije pozorište Republike Srpske iz Banja Luke osnovano je 30. decembra 1955. godine. Za posljednjih pedesetak godina na scenu postavilo 279 premijera, a predstave je gledalo više od tri miliona gledalaca. Dječije pozorište je od 2002. godine organizator tradicionalnog Međunarodnog festivala pozorišta za djecu, a okuplja svake godine teatre iz desetak evropskih država.♦