Poslednja opomena Kosovu iz Amerike: Ili takse ili sankcije!

Poslednja opomena Kosovu iz Amerike: Ili takse ili sankcije!

07/03/2020 Off By BERB

Lider DSK, Isa Mustafa, saopštio je da je razgovarao telefonom sa Trampovim izaslanikom za dijalog Beograda i Prištine, Ričardom Grenelom. Upozorio ga je na prve sankcije ukoliko kosovski premijer bezuslovno i u potpunosti ne ukine takse na robu iz Srbije i BiH.

Potvrdio je da mu je Grenel zatražio da se takse bezuslovno ukinu.

„To kaže naš saveznik, Sjedinjene Države“, dodao je Mustafa, i zakjučio da takse moraju biti ukinute.

Gazeta Express upozorila je da su se baš juče očekivale prve sankcije za Kosovo iz SAD. Prva mera upravo bi mogla da bude obustava ulaganja od strane američke vladine agencije „Millennium Challenge Corporation (MCC)“, koja već godinama ulaže milione evra na Kosovo.

Gazeta je objavila da je Aljbin Kurti juče izbegao da razgovara sa direktorom MCC-ija, Šonom Keirnkrosom, kojeg je inače imenovao Donald Tramp. On se navodno na više telefonskih poziva nije javljao, što je učinio i ranije ove nedelje, izbegavši razgovor i sa savetnikom američkog predsednika za nacionalnu bezbednost Robertom Obrajenom, kojem se naknadno javio narednog dana. Iz kancelarije premijera su potvrdili razgovor navevši da u prethodnoj situaciji nije mogao da se javi.♦