Milo Đukanović: Srbija i Rusija koriste SPC za podrivanje crnogorske prozapadne vlade

Milo Đukanović: Srbija i Rusija koriste SPC za podrivanje crnogorske prozapadne vlade

29/02/2020 Off By BERB

Predsednik Crne Gore Milo Đukanović optužio je Srbiju i Rusiju da koriste Srpsku pravoslavnu crkvu za podrivanje crnogorske prozapadne vlade, koja želi članstvo u EU, piše Rojters

Đukanović je rekao da se serijom protesta protiv Zakona o slobodi veroispovesti koji su predvođeni Sprskom pravoslavnom crkvom, pokušava dovesti u pitanje nezavisnost Crne Gore – navodi za britansku agencija Rojters.

“Ako se pitate da li je ovo kontinuitet (pokušaja) uništavanja Crne Gore i opstrukcija njene namere da nastavi svoj put ka evropskim i evroatlantskim integracijama, u to nema sumnje”, rekao je Đukanović u intevjuu agenciji Rojters:

“Moskva je bila nedvosmislena u pokazivanju svojih interesa u tekućem (religijskom) problemu u Crnoj Gori”, dodao je on.

Đukanović je optužio Beograd za oživljavanje nacionalističkog koncepta Velike Srbije koji je doprineo balkanskim ratovima devedesetih godina i raspadu bivše Jugoslavije.

“Ne sumnjamo da su aktivirani svi mehanizmi realizacije projekta velikosrpske države i da je Crna Gora takođe meta”, rekao je Đukanović.♦