Ana Brnabić: Vlada privrednicima najavila paket olakšica!

Ana Brnabić: Vlada privrednicima najavila paket olakšica!

28/02/2020 Off By BERB

Premijerka Ana Brnabić nije danas želela da komentariše izjave kosovskog premijera Aljbina Kurtija o delimičnom ukidanju taksi i nije odgovorila na pitanje TV Most.

Novinari su ipak bili zadovoljni planom olakšica za privredu, koji je Ana danas obrazložila direktorima i vlasnicima preduzeća. Ima ih mnogo, a ona je izdvojila sedam, za koje smatra da su najvažnije:

– Od 1 januara ove godine, ako zaposlite osobu koja prošle godine nije radila, ili mladog čoveka kojem je ovo prvi posao, država vam u naredne tri godine smanjuje porez. Prve, znači ove godine, 70 posto poreza i 100 posto izdataka na PIO. Dogodine 65 posto poreza i 95 posto izdataka na PIO, a 2022. godine 60 posto poreza i 85 posto PIO tročkova. To je dovoljno da se snađete u početku.
Druga olakšica privredi će trajati 5 godina i odnosi se na zapošljavanje stranaca i naših mladih ljudi koji studiraju u inostranastvu. Od prvog marta će biti najkonkurentnije zaposliti strance, ili naći ljude iz dijaspore da se vrate u Srbiju:

-Ako zaposlite nekoga iz inostranstva date mu platu veću od 217.656 dinara, plaćaćete 70 posto niže poreze i doprinose. Ako zaposlite povratnika mlađeg od 40 godina, koji se vraća sa školovanja u inostranstvu, gde je proveo bar godinu dana i date mu platu 145.104 dinara, 5 godina za njega nećete plaćati 70 posto poreze i doprinose.

Treća olakšica odnosi se na dobit od prihoda intelektualne svojine koji se oporezuje sa 3 posto.

Četvrta dozvoljava da se troškovi za istraživanje i razvoj u poreskom bilansu priznaju u dvostruko nastalom iznosu, čime se umanjuje iznos poreza na dobit.

Peta je podrška velikim kompanijama da više novca ulažu u inovacije, tako što će država preuzeti deo rizika njihove investicije:

-Uveli smo mogućnost investicionog kredita od 30 posto iznosa ulaganja u inovativne nove biznise.

Šesta važna olakšica je učešće zaposlenih u kapitalu firme.

Sedma je proširenje dualnog obrazovanja i na fakultete.Oni će svojim programima omogućiti da 50 posto bude teorijska nastava, a 50 posto rad u kompanijama:

-Danas u sistemu dualnog obrazovanja imamo 7.000 učenika. Trenutno je 900 kompanija podnelo zahteve za dualne programe, a praksa je pokazala da se čak 80 posto učenika zaposli u kompanijama u kojima su radili dok su učili.♦