Tod Volters vrhovni komandant NATO snaga u Evropi: Opasan uticaj Rusije na Balkanu

Tod Volters vrhovni komandant NATO snaga u Evropi: Opasan uticaj Rusije na Balkanu

27/02/2020 Off By BERB

Vrhovni komandant NATO snaga u Evropi i šef Evropske komande američkih snaga general Tod Volters svedočeći pred Odborom za oružane snage američkog Senata rekao da je Balkan i dalje strateški važan region, gde etničke tenzije unutar nacija i između suseda i dalje podstiču regionalnu nestabilnost i primarna su meta upornog, malignog ruskog uticaja. Rekao je i da Crna Gora, predstavlja primer uspeha na Balkanu, uprkos značajnim pokušajima Rusije da zemlju odvrati od evroatlantskog puta.

“Pored istorijskih i kulturnih veza sa Balkanom, Rusija održavanje socijalnih i političkih tenzija u regionu vidi kao centralni princip svog delovanja, kojim pokušava da spreči pojedine balkanske nacije, da napreduju na putu ka evroatlantskom usklađivanju i integraciji. Ipak, Crna Gora i pristupanje Severne Makedonije u NATO predstavljaju sjajne priče o uspehu, uprkos značajnim pokušajima Rusije da blokiraju i odvrate integraciju ovih zemalja”, rekao je Volters.

Govoreći o regionu Zapadnog Balkana, podsetio je da – uprkos tome što je Kosovo 2008. godine proglasilo nezavisnost – Rusija, Kina i nekoliko drugih nacija još uvek nisu priznale status suverene nacije.

“Kosovo i susedna Srbija još nisu normalizovali odnose, ali uprkos napetostima, i dalje ohrabrujemo obe strane da vode dijalog kako bi pronašle mirno rješenje”, reka je Volters, dodajući da je misija KFOR-a glavna stabilizujuća sila na Kosovu.♦