Poruka Predsednika i stručnjaka: Ne pravite paniku – Srbija je bezbedna!

Poruka Predsednika i stručnjaka: Ne pravite paniku – Srbija je bezbedna!

26/02/2020 Off By BERB

Posle razgovora sa predstavnicima svih zdravstvenih organizacija koje su angažovane oko korona virusa, predsednik Srbije Aleksandar Vučić novinarima je rekao da ovog opasnog virusa u Srbiji nema, a da se vodi takva kampanja neistina, da je panika postala opasnija od same epidemije:

– Dogovorili smo mere hitne reakcije nadležnih u slučaju da se korona pojavi. Pojačali smo kontrolu na prelazima prema Hrvatskoj i Mađarskoj i na sva tri aerodroma. Pripremili smo dovoljno prostora za smeštaj eventualno obolelih. Dve fabrike ubrzano prave odgovarajuće maske, ako zatreba. Za sada ne treba. Dovoljno je da se što češće peru ruke. Moramo sačuvati privredu od posledica nepotrebne panike. Sutra Marko Čadež (predsednik PKS), Rasim Ljajić (ministar trgovine) i ja, razgovaramo sa privrednicma . Treba izbeći paniku u trgovini. Molim naše ljude da ne prave zalihe hrane i drugih potrepština. Nema potrebe za strah. Ako bude , pomoći će vojska i policija. Svetska zdravstvena zajednica nas je upravo pohvalila za dobru organizaciju. Sa Sinišom (Malim) sam razgovarao o zaštiti privrede.Već imamo problema sa nedostatkom rezervnih delova iz Kine.

Predsednik je zaključio da nema razloga za veliku brigu. Nadležni zdravstveni stručnjaci već vode računa o svemu, danas su sproveli u deo sve predloge koje im je dala svetska zdravstvena organizacija.

Na pitanje novinara “Slobodna Evropa” hoće li se zbog opasnosti odložiti veliki skupovi i predizborne aktivnosti, Vučić je rekao da se izbori neće odlagati, da će se i sve velike utakmice održavati, ali se još razmišlja o masovnom dolasku stranaca iz rizičnih zemalja:

.- I moja dogovorena putovanja po svetu neću otkazivati. Zar mogu Merkelovoj da kažem “Angela, ne mogu da dodjem zbog virusa”. Putovaću i u Ameriku, Rusiju i Kinu.

Na sednici, a i na konferenciji za novinare bili su i Aleksandar Vulin, Zlatibor Lončar, direktor Infektivne klinike Goran Stevanović, direktorka Instituta za javno zdravlje, Verica Jovanović, poznati infektolog Miomir Plemiš i drugi stručnnjaci.

Od sutra će Ministarstvo zdravlja dva puta dnevno na svom sajtu obaveštavati o najnovijoj zdravstvenoj situaciji. Predsednik i zdravstveni stručnjaci odlučili su se za metod transparentnog obaveštavanja građana, da se ne dogodi i nama, kao Italiji i drugim zemljama, da se istina skriva ,a virus osvaja.♦