Volfgang Petrič: EU zatvaraju vrata Miloradu Dodiku!

Volfgang Petrič: EU zatvaraju vrata Miloradu Dodiku!

24/02/2020 Off By BERB

 


Osvrćući se na izjave o mogućoj secesiji i otcjepljenju Republike Srpske, bh. entiteta, Petrič ističe da se radi o direktnim napadima i kršenju Dejtonskog sporazuma


Austrijski diplomat i nekadašnji visoki predstavnik u BiH Volfgang Petrič rekao je u razgovoru za sarajevski “Dnevni avaz” da je posebno zabrinut zbog celokupne situacije u Bosni i Hercegovini nakon još jedne političke krize, izazvane u manjem bh. entitetu, a sve zbog odluka Ustavnog suda BiH.

Kao što je poznato, Narodna skupština Republike Srpske usvojila je na zasedanju prošlog ponedjeljka zaključke u kojima se, između ostalog, navodi i blokada svih institucija BiH do usvajanja zakona o prestanku mandata stranih sudija u Ustavnom sudu BiH.

– Ja sam i pokrenuo uspostavu sudova u BiH i zbog toga sam dodatno zabrinut zbog svega onoga što je usledilo u Republici Srpskoj. Prema mome mišljenju, ovo je jasan atak na Dejtonski sporazum – kaže Petrič.

Osvrćući se na izjave o mogućoj secesiji i otcjepljenju Republike Srpske, bh. entiteta, Petrič ističe da se radi o direktnim napadima i kršenju Dejtonskog sporazuma.

– Svojim potezima i najavama secesije on, ustvari, napušta sve odredbe Dejtonskog sporazuma, što kao posledicu ima i upitan status entiteta RS. Stvarno se pitam šta se može dogoditi i kako će međunarodna zajednica reagovati. Ured visokog predstavnika u BiH još ima moć i zadatak da nametne da se poštuju sve odredbe iz Dejtona, a samim time i Ustav – navodi Petrič.

Na pitanje da prokomentariše da li je došlo vreme visoki predstavnik u BiH da koristi bonska ovlaščenja protiv ovakvog antidejtonskog delovanja Milorada Dodika, Petrič smatra da postoje i ostale metode koje bi se nametnule lideru Saveza nezavisnih socijaldemokrata.

– Celokupna međunarodna zajednica mora odmah da reaguje. Prošlo je nekoliko godina kako se prešla crvena linija, ali se nažalost, nije reagovala na pravi način – kaže Petrič.

Austrijski diplomata je otkrio da se u Briselu, prema njemu potvrđenim informacijama, pripremaju nove sankcije protiv Milorada Dodika.

– Kao što se zna, Dodik je već na crnoj listi SAD. Informisan sam iz Brisela da Evropska unija ozbiljno razmatra da gospodinu Dodiku zabrane vizu, odnosno ulazak u EU. Ne znam hoće li se to dogoditi, ali ćemo sve videti uskoro – zaključuje Petrič u razgovoru za “Avaz”.♦