Tirana: Kosovo sa fusnotom i zvezdicom usred Albanije

Tirana: Kosovo sa fusnotom i zvezdicom usred Albanije

23/02/2020 Off By BERB

Ovaj okrugli sto su organizovali Savet za regionalnu saradnju i Svetski ekonomski forum. Forumu je prisustvovao albanski premijer Edi Rama i drugi političari u regionu


Кosovo je na “Forumu za ubrzanje konkurencije i inovacija” u Albaniji predstavljeno fusnotom i zvezdicom, koja označava neprejudiciranje statusa u skladu sa Rezolucijom 1244 Saveta bezbednosti UN i mišljenjem Međunarodnog suda pravde.

Forumu je prisustvovala kosovska ministarka privrede Rozete Hajdari, a pojedini prištinski mediji pišu da se u Albaniji „desio još jedan skandal i da je Kosovo predstavljeno za stolom sa fusnotom, kako to želi Srbija“.

Ovaj okrugli sto su organizovali Savet za regionalnu saradnju i Svetski ekonomski forum. Forumu je prisustvovao albanski premijer Edi Rama i drugi političari u regionu.

Ideksonline i Gazeta Express podsećaju večeras na to da je Aljbin Кurti pre nego što je postao premijer kritikovao predstavljanje Kosova sa zvezdicom.

„Dakle, manje smo nego država, manje nego nezavisni (…) Ova vlada je prihvatila fusnotu koja nam osporava nezavisnost i sklonila je reč republika iz naziva zemlje“, podsećaju na Kurtijevu izjavu sa jedne od sednica kosovske skupštine iz 2012.

To da li će Kosovo biti predstavljeno zvezdicom ili ne, godinama unazad jedan je od kamena spoticanja u odnosima Beograda i Prištine. Prištinska strana je više puta napuštala konferencije i skupove kada je Kosovo bilo predstavljeno fusnotom. Sa druge strane i predstavnici Beograda su otkazivali učešća na konferencijama ili ih napuštali ako se Kosovo predstavi bez fusnote i zvezdice, jer Priština nije poštovala ono što je dogovoreno Briselskim dijalogom.

Kosovo zbog fusnote neće u Budvu: OEBS ne poštuje Briselski sporazum kojim se Kosovo predstavlja bez zvezdice

Dogovor o regionalnom predstavljanju Kosova postignut je 24. februara 2012. u Briselu kao rezultat trodnevnih pregovora između Beograda i Prištine. Prema ovom sporazumu ‘Kosovo*’ (Kosovo sa asteriksom) je jedini naziv koji će se koristiti u okviru regionalne saradnje.

On podrazumeva da pored table na kojoj je ispisano „Kosovo*“ (Kosovo sa asteriksom), u svim pratećim dokumentima, tekst fusnote mora biti naveden najmanje pri prvom pominjanju u svakom pojedinačnom dokumentu, a u fusnoti da se navede – „ovaj natpis ne prejudicira status Kosova i u skladu je sa Rezolucijom 1244 i mišljenjem MSP o kosovskoj deklaraciji o nezavisnosti“.

Predstavnik Misije UNMIK-a, prema ovom sporazumu, biće pozvan na susrete organizovane u okviru dogovora u kojima je on jedan od ugovornih strana. Na UNMIK-u je da odluči da li će prisustvovati nekom sastanku.

Vlada Srbije, pored ovog sporazuma, 2013. je usvojila i instrukciju o učešću i postupanju srpskih državnih organa na regionalnim skupovima na kojima učestvuje i Kosovo pod uslovima koji su predviđeni Briselskim sporazumom o regionalnom predstavljanju.

Ubrzo nakon njegovog potpisivanja tadašnja zamenica kosovskog premijera i šefica kosovskog pregovaračkog tima, Edita Tahiri prokomentarisala je da je fusnota zapravo pahuljica.

„Ta fusnota je kao pahuljica, istopiće se kad prođe zima“ – kazala je tada.♦