VIŠE JAVNO TUŽILAŠTVO: ZA PAD HELIKOPTERA KRIVA POSADA I …

VIŠE JAVNO TUŽILAŠTVO: ZA PAD HELIKOPTERA KRIVA POSADA I …

03/04/2015 Off By

 

JAVNO TUŽILAŠTVO U BEOGRADU SAGLASNO SA MINISTARSTVOM ODBRANE DA PODATKE SADRŽANE U SAČINJENIM IZVEŠTAJIMA UČINE DOSTUPNIM JAVNOSTI, NAVODI SE U SAOPŠTENJU VOJNOG TUŽILAŠTVA U BEOGRADUheli

 


Agencije

ZA pad vojnog helikoptera, 13. marta kada je poginulo sedam osoba, primarno je odgovorna posada, saopštilo je Više javno tužilaštvo u Beogradu.
Na osnovu nalaza i mišljenja Komisije za ispitivanje uzroka udesa vojnog vazduhoplova i ostalih pribavljenih isprava i dokumenata vezano za udes vojnog helikoptera dana 13.03.2015 godine u 22:30 časova, tužilaštvo je u ovoj fazi utvrđivanja činjenica i okolnosti pod kojima se dogodila nesreća došlo do početnih saznanja koja se ogledaju u sledećem:
1. odgovornost za udes vojnog vazduhoplova primarno je na članovima posade helikoptera XT 48
2. postoje osnovi sumnje da deo odgovornosti snosi i jedan broj aktivnih pripadnika Vojske Srbije
3. postoje indicije za eventualnu odgovornost i određenog broja civilnih lica
Na osnovu napred iznetog tužilaštvo će sprovesti istražne radnje protiv određenog broja lica u cilju potpunog utvrđivanja svih relevantnih činjenica vezano za konkretan događaj.
– Ujedno Vas obaveštavamo da je Više javno tužilaštvo u Beogradu saglasno sa Ministarstvom odbrane da podatke sadržane u sačinjenim izveštajima učine dostupnim javnosti, navodi se u saopštenju Vojnog tužilaštva u Beogradu.
Inače prilikom pada helikoptera 13. marta poginulo je svih sedam osoba koje su se nalazile u letelici (četiri vojna člana posade, dva zdravstvena radnika i beba kojoj je trebalo da bude ukazana pomoć). Poginuli su novorodenče od pet dana, major Omer Mehić, kapetan Milovan Đukarić, članovi posade Nebojša Drajić i Ivan Miladinović, ljekar Dževad Ljajić i medicinski tehničar Miroslav Veselinović.
Vojska Srbije dan kasnije formirala je dve komisije za utvrđivanje uzroka nesreće.
Komisiju su činili pripadnici Ministarstva odbrane i Vojske Srbije iz Vojnotehničkog instituta, Tehničkog opitnog centra, Vazduhoplovnomedicinskog instituta, Komande Ratnog vazduhoplovstva i protivvazduhoplovne odbrane. Obuhvatila je specijaliste iz oblasti bezbednosti letenja, održavanja vazduhoplova, planiranja i rukovođenja letenjem, meteorologije, vazduhoplovne inženjere, opitne pilote, vazduhoplovne tehničare za sve sisteme na helikopteru, specijaliste vazduhoplovne medicine i vazduhoplovne psihologije. <


DOGAĐAJI

tvPOČEO SA RADOM POZIVNI CENTAR ZA PODRŠKU GRAĐANIMA U PROCESU DIGITALIZACIJE

  POZIVOM NA BROJ 18911 GRAĐANI MOGU DOBITI SVE KORISNE INFORMACIJE VEZANE ZA PROCES DIGITALIZACIJE

 

lsvLSV:NEMAMO NAMERU DA ĆUTIMO

LIGA SOCIJALDEMOKRATA VOJVODINE JE UPOZORAVALA I POZIVALA GRADSKU VLAST DA SE TREĆOJ SRBIJI ODUZMU SVE FINANSIJSKE POLUGE KOJE

997_20110514_01NBS: DAN OTVORENIH VRATA

U CENTRU ZA POSETIOCE MOĆI ĆE DA SE POGLEDA OSNOVNA IZLOŽBENA POSTAVKA „NOVAC NA TLU SRBIJE“, KAO I

 

 

seselŠEŠELJ SVEDOČI U ODBRANU MLADIĆA?

BRANKO LUKIĆ, ADVOKAT RATKA MLADIĆA, NAVEO JE DA JE ODBRANA RANIJE PODNELA ZAHTEV DA ŠEŠELJ SVEDOČI POSREDSTVOM VIDEO