Američka poruka Kurtiju: Bondstil ili takse!

Američka poruka Kurtiju: Bondstil ili takse!

21/02/2020 Off By BERB

 


Amerikanci razmatraju uklanjanje kampa Bondstil sa Kosova ukoliko rukovodstvo nastavi da odbija zahteve za ukidanje takse


Prištinski dnevnik Gazeta Ekspres piše da su Sjedinjene Američke Države otišle korak dalje u pritisku na Vladu Kosova da ukine taksu na srpsku robu. List navodi da je američki ambasador Filip Kosnet rekao Aljbinu Kurtiju da njegova zemlja razmatra mogućnost da povuče svoje trupe sa Kosova ukoliko se ne ukine taksa na robu iz Srbije.

Gazeta konstatuje da je ovo najozbiljnija američka pretnja Kosovu. Podseća da se pre nekoliko meseci široko spekulisalo da Amerikanci razmatraju uklanjanje kampa Bondstil sa Kosova ukoliko rukovodstvo nastavi da odbija zahteve za ukidanje takse.

Bilo kako bilo, izgleda da se ova opcija ozbiljno razmatra. Američki izvori rekli su za Gazeta Ekspres da je Filip Kosnet na poslednjem sastanku rekao Kurtiju da bi trebalo da ukine porez odmah, inače će SAD delovati.

“Američka ambasada u Prištini rekla je Kurtiju da se prisustvo američkih snaga na Kosovu već razmatra”, rekao je izvor za Gazeta Ekpres. To je ujedno i najveća pretnja koju su Sjedinjene Države izrekle Kosovu, pošto je kosovska vlada nametnula stopostotnu taksu bosanskoj i srpskoj robi kao odgovor na diplomatsku kampanju Srbije u prvacu povlačenja priznanja.

Aljbin Kurti i predsednica kosovskog parlamenta Vjosa Osmani, kao kandidati za premijera na izborima 6. oktobra, obećali su da će ukinuti porez i zameniti ga širokim merama reciprociteta sa Srbijom. Ali sada, kada predvode vladajuću koaliciju, još nisu krenuli u tom pravcu.

Izaslanik američkog predsednika Donalda Trampa za dijalog između Kosova i Srbije, ambasador Ričard Grenel, kategoričan je da taksu treba ukinuti odmah kako bi se nastavio dijalog.

Sporazum između Kosova i Srbije verovatno će se dogoditi vrlo brzo, navodi se u tekst i dodaje da upravo to izgleda plaši nove kosovske lidere.

U intervjuu za Radio Slobodna Evropa, premijer Kurti izjavio je da ne treba žuriti u ovaj proces, jer će u aprilu biti izbori i u Srbiji. Nije poznato da li upravo iz tog razloga Kurti odlaže ukidanje takse.♦