NALED: Predstavljeno dvanaesto izdanje “Sive knige”

NALED: Predstavljeno dvanaesto izdanje “Sive knige”

11/02/2020 Off By BERB

 


Pitanje novinara Semu Fabriciju: da li je istinita tvrdnja opozicije da Evropa žmuri na nedemokratsko ponašanje sadašnjih vlasti, samo zbog Kosova


NALED je danas predstavio dvanaesto izdanje “Sive knjige”, sa 100 preporuka ministarstvima, opštinama i drugm institucijama za smanjenje birokkratije u našem društvu. Među sto preporuka je 27 novih.Deset je izdvojeno kao najvažnije u ovoj godini. Odnose se na smanjivanje poreza na zarade , proširenje fiskalizacijem javni registar poreskih nameta ,sezonske radnike, elektronsku registraciju poljoprivrednih gazdinstava, dokazivanje troškova prevoza.

U rešavanju preporuka iz prošlogodišnje “Sive knjige”, najviše uspeha su imali Ministarstvo finansija i Poreska uprava. Pohvaljen je Siniša Mali, ali i Zorana Mihajlović i ministri kulture i državne uprave. Za doprinos dobrom izveštavanju, nagrađen je glavni i odgovorni urednik Politike, Žarko Rakić.

Najviše pohvala dobila je premijerka, Ana Brnabić. Ona je rekla da Vlada već sprovodi 7 preporuka od 10 , koje su date u najnovijoj “Sivoj knjizi” i da Vlada ubrzava tempo reformi:
-Posle 120 godina uspeli smo da promenimo zakon o arhivskoj građi. Novi zakon omogućuje potpunu digitalizaciju i omogućuje da privreda čuva svoju administraciju u elektronskom obliku.

Ambasador EU Sem Fabrici pohvalio je u ime Evrope , brz rast srpske privrede:

– Srbija za to dobija međunarodna priznanja i već se nalazi na 44. mestu Duing biznis liste. Zato je, samo za prva tri kvartala prošle godine, u vašu zemlju direktno investirano 1,6 milijarde evra, a 68 posto trgovinske razmene Srbija ima sa EU.

U obraćanju novinarima odjeknulo je pitanje Insajsdera šefu delegacije EU u Srbiji, Semu Fabriciju da li je istinita tvrdnja opozicije da Evropa žmuri na nedemokratsko ponašanje sadašnjih vlasti, samo zbog Kosova.

Fabrici je rekao da Evropa ne zatvara oči pred situacijom na srpskoj političkoj sceni i da Evropski arlament posreduje u među parlamentarnom dijalogu i pokušava da zbliži vlast i opoziciju.

Drugo neprijatno pitanje nsajdera postavljeno je premijerki:

Hoćete li da zaštitite vašu ministarku Zoranu Mihajlović od Šešeljevih uvreda da je ona lopov i špijun?

Ana Brnabić je odgovorila da u njenoj vladi nema ni lopova ni špijuna, a da su optužbe Radikala toliko apsurdne, da nije našla razloga da na njih uopšte i odgovara.♦