Metju Palmer : Zabrinuti smo zbog ruskih namera po pitanju Zapadnog Balkana

Metju Palmer : Zabrinuti smo zbog ruskih namera po pitanju Zapadnog Balkana

11/02/2020 Off By BERB

 


Neposredno pitanje dnevnog reda, sa kojim će se Evropski savet suočiti na sastanku u martu je da li će otvoriti pristupne pregovore sa Severnom Makedonijom i Albanijom


SAD se nadaju da će Evropska unija otvoriti pristupne pregovore sledećeg meseca sa Severnom Makedonijom i Albanijom i da će evropski put ovih zemalja biti neophodan, rekao je za bugarski servis Radija Slobodna Evropa, specijalni predstavnik SAD za Zapadni Balkan, Matju Palmer.

Francuska i Holandija prošle godine obustavile su otvaranje pregovora o članstvu sa ove dve zemje što je izazvao razočarenje ali i zabrinutost u zemljama Zapadnog Balkana jer se Rusija i Kina zalažu za svoj uticaj.

– Neposredno pitanje dnevnog reda, sa kojim će se Evropski savet suočiti na sastanku u martu je da li će otvoriti pristupne pregovore sa Severnom Makedonijom i Albanijom, rekao je zamenik pomoćnika američkog državnog seketara za evropska pitanja Metju Palmer.

– Sjedinjene Države se nadaju da će odgovor na to pitanje biti da. Smatramo da su obe zemlje, po zasluzi, kvalifikovane. Smatramo da je to važan signal koji treba da se pošalje regionu. Neophodno je da i Severna Makedonija i Albanija imaju jasan evropski put i evropsku perspektivu, rekao je Palmer.

Palmer koji se u ulozi specijalnog američkog predstavnika nalazi od avgusta 2019. godine, izrazio je zabrinutost zbog uključenja Rusije na prostor Zapadnog Balkana i onoga što je nazvao pokušajima potkopavanja međunarodne podrške za, sada, jednogodišnji sporazum između Severne Makedonije i Grčke koji je okončao dvadeset sedmogodišnji spor između ove dve zemlje i uklonio protivljenje Atine protiv makedonskog priključenja EU i NATO-u.

– Zabrinuti smo zbog ruskih namera po pitanju Zapadnog Balkana, rekao je Palmer: “Takođe bi ukazao na ruske napore da potkopaju podršku Prespanskog sporazuma između Atine i Skoplja kao još jedan primer zloćudnih aktivnosti ruske države.”

Dodao je i da Rusija “preferira Zapadni Balkan koji je lomljiv, podeljen između sebe, sumnjiv i koji ima elemente haosa, područje u kojem Rusi mogu da povećaju nivo napetosti kako bi iskoristili situaciju i napravili razdor između Zapadnog Balkana i međunarodne zajednice.”♦