SKUPŠTINA SRBIJE: POPRAVKA RADA INSPEKCIJSKIH SLUŽBI

SKUPŠTINA SRBIJE: POPRAVKA RADA INSPEKCIJSKIH SLUŽBI

02/04/2015 Off By
NOVITET JE DA INSPEKCIJA IMA UTICAJ I NA NEREGISTROVANE OBJEKTE I DA, AKO OTKRIJE NEREGISTROVANE KOJI NISU U NJENOM DOMENU, ODMAH OBAVESTI NADLEŽNE

skuinspekcije
Ranka Čičak

PRE nego što su danas počeli da raspravljaju o Predlogu zakona o inspekcijama, poslanici Skupštine Srbije glatko su odbili da se hitno stavi na dnevni red nekoliko zakona koji bi olakšali trenutne nevolje građana. I to samo radi toga što ih je predložila opozicija.
Poslaničke grupe SDS, Zajedno za Srbiju i Zeleni Srbije predložili su izmene Zakona o Narodnoj Banci , izmene Zakona o potrošačima i korisnicima finansijskih usluga i Zakon koji bi regulisao poližaj štediša u švajcarskim francima. Nije prošlo na dnevni red.
Janko Veselinović je pitao kako to vladauću većinu ne zanima sudbina 100 hiljada građana , koji su ugroženi činjenicom da banke imaju visoke profite od kojih ne žele da odustanu. Pitao je zašto država ne stavi pod kontrolu tu finansijsku oligarhiju koja zbog neplaćenih kamata svakodnevno ostavlja bez stanova i krova nad glavom sve veći broj građana.
Bez straha da sve to građani slušaju, gledaju i pamte, poslanička većina prešla je na utvrđeni dnevni red, pa je Zakon o inspekcijskom nadzoru obrazložila potpredsednica Vlade Kori Udovički i kao glavnu karakteristiku novog Zakona odredila borbu protiv sive ekonomije:
Novitet je da inspekcija ima uticaj i na neregistrovane objekte i da, ako otkrije neregistrovane koji nisu u njenom domenu, odmah obavesti nadležne.
Uvodi se centgralni informacioni sistem u 2 faze. Prva – do kraja ove godine, a druga sledeće.
Janko Veselinović se složio da je ovaj Zakon veoma bitan i da će Socijaldemokratska stranka, Zajedno za Srbiju i Stranka zelenih poslaničke grupe Boris Tadić pokušati da ga unaprede sa 35 amandmana na njegovih 70 članova. On je citirao rezultate lanjske analize rada inspekcijskih službi koju su napravile nevladine organizacije. Oni pokazuju veoma loš rad inspekcija. Pročitao je 37 inspekcija i inspektorata i zaključio da za većinu ne samo on, veći većina građana nikada nije čula. Zatim je ocenio da predlog novog Zakona nije u stanju da reši sve probleme koje je utvrdila prošlogodišnja analiza.
Na to je odgovorio poslanik SNS, Zoran Babić, tvrdeći da su sve ove inspekcije formirane baš u vreme kada su vladali oni koji ih sada prozivaju.
– Nije život počeo pre 3 godine, kada je na vlast došla SNS. Vi ste vaše vreme potrošili u uspavankama i sada vam smeta što su inspekcije takve kakve su.
Gordana Čomić je pokušala da smiri situaciju:
– Zakon o inspekcijama bi trebalo da nas sve složi, bez obzira kojoj partiji pripadamo, vladajućoj koaliciji ili opoziciji:
– Neozbiljne su tvrdnje da ljudi samo treba da dobiju ponudu države, pa da napuste sivu ekonomiju i pređu u fiskalnu zonu. I ovaj Zakon ima jedan pogrešan pristup. A to je – da te uhvatim, da ti zabranim, da te kaznim.
Aleksandra Tomić smatra da je najbolji pokazatelj kako rade naše inspekcije, podatak da je Srbija na spisku efikasnosti protiv korupcije 78-a od ukupno 175 zemalja.To su pokazatelji koje i strani investitori gledaju kada odlučuju gde će dati svoj novac. <


SRBIJA

348300_borislav-stefanovic-beta_fPOSLANIK DS BORISLAV STEFANOVIĆ PREDLAŽE DA VULIN ZAMENI VUČIĆA

PONOVO SE DIŽU TENZIJE I GRADI NEKI KVAZI PATRIOTSKI OREOL IZNAD NAŠEG PREMIJERA. DA GA SVI NAPADAJU, DA

 

 

patkaDVE PATKE: JEDNA NA STEPENICAMA DRUGA UŠLA U SKUPŠTINIU

  POZIVAMO NARODNE POSLANIKE DA SE USPROTIVE OVOJ PREVARI I ODBACE LEX SPECIALIS. PREDLOG ZAKONA JE PROTIVUSTAVAN I

 

 

inspektoriSKUPŠTINA SRBIJE SUTRA VODI RASPRAVU O RADU INSPEKCIJSKIH ORGANA

ANKETE SU POKAZALE DA SE GRAĐANI ŽALE NA NETRANSPARENTNE POSTUOKE. OKO 23 POSTO ANKETIRANIH PRIVREDNIKA REKLI SU DA

 

 

POMEN-ZRTVAMA-NATO-AGRESIJE_620x0ŠESNAEST GODINA OD BOBARDOVANJA SRBIJE

Aleksandar Vučić: «Danas Srbija moli, ja pred vama molim – oprostite svojoj zemlji vi koji ste joj dali