Italija: Ministar spoljnih poslova Italije Luiđi de Majo gost Beograda

Italija: Ministar spoljnih poslova Italije Luiđi de Majo gost Beograda

10/02/2020 Off By BERB

 


Italija je danas jedan od najvažnijih političkih i ekonomskih partnera Srbije u Evropi


PREDSEDNIK Republike Srbije Aleksandar Vučić, predsednica vlade Ana Brnabić i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić danas su se odvojeno sastali sa ministrom spoljnih poslova Italije Luiđijem de Majom.

“Odnosi dve zemlje su veoma dobri, imamo podršku Italije za naš evropski put”, istakao je predsednik Vučić i naglasio da dve zemlje imaju dugu tradiciju dobrih i prijateljskih odnosa. Italija je danas jedan od najvažnijih političkih i ekonomskih partnera Srbije u Evropi i već više godina je i jedan od najvažnijih ekonomskih partnera Srbije. Ona je drugi spoljnotrgovinski partner Srbije i drugo izvozno tržište (do kraja 2018. bilo je prvo), a četvrti uvozni partner, rekao je predsednik Vučić.

Razgovaralo se i o situaciji u regionu i o zastoju u dijalogu Beograda i Prištine nakon uvođenja taksi na srpsku robu. Predsednik Vučić istakao je da je Srbija spremna da, odmah po ukidanju taksi, nastavi razgovore i dijalog sa Prištinom i izrazio nadu da postoji mogućnost da se dođe do kompromisnog rešenja problema.

“Italija je prijatelj Srbije na evropskom putu i učinićemo sve da ubrazamo proces priključenja. Zapadni Balkan jeste ključni faktor proširenja EU”, istakao je ministar spoljnih poslova Italije de Majo i predložio da se nastavi sa dobrom praksom održavanja zajedničkih sednica dveju vlada.♦