Reagovanje: Ministar Lončar uvredio Crnogorce u Srbiji – traže njegovu ostavku!

Reagovanje: Ministar Lončar uvredio Crnogorce u Srbiji – traže njegovu ostavku!

07/02/2020 Off By BERB

 


Crnogorsku partiju interesuje kada je vršeno testiranje poznavanja srpskog jezika i da li su testirani samo pripadnici crnogorske nacionalne zajednice ili svi zaposleni u zdravstvenom sistemu


Crnogorska partija u Srbiji zatražila je od nadležnih organa da reaguju povodom izjave ministra zdravlja Srbije Zlatibora Lončara, koji je u jednoj TV emisiji rekao da gleda da u zdravstvenom sistemu Srbije ne bude Crnogoraca.

Crnogorska partija je stoga pozvala premijerku Vlade Anu Brnabić da zatraži ostavku ministra Lončara, te da se Vlada Srbije javno ogradi od njegove izjave u kojoj je otkrio svoju politiku diskriminacije etničkih Crnogoraca.

“Crnogorsku partiju interesuje kada je vršeno testiranje poznavanja srpskog jezika i da li su testirani samo pripadnici crnogorske nacionalne zajednice ili svi zaposleni u zdravstvenom sistemu Srbije – nezavisno od nacionalnog izjašnjavanja? Da li je poznavanje jezika utvrđivao lično ministar Lončar i koje su njegove kvalifikacije po tom pitanju? Ako testiranja nije bilo, onda ova izjava govori o potencijalnoj ksenofobiji i anticrnogorskoj histeriji u samom vrhu države”, izjavili su iz CP:

“Ako ministar Lončar ne bude hitno smijenjen njegovu izjavu ćemo prepoznati kao zvanični pritisak Vlade Srbije na sopstvene građane crnogorskog porijekla da se ne izjasne kao Crnogorci na predstojećem popisu stanovništa”, istakli su iz CP.

“Crnogorska partija poziva Nacionalni savjet crnogorske nacionalne manjine u Srbiji da javno osudi izjavu ministra Lončara i da se pridruži zahtjevu za njegovu ostavku. Među pripadnicima crnogorske nacionalne manjine u Srbiji postoji sumnja da je Nacionalni savjet postao paravan za tuđe interese. Ovo je prilika da se Nacionalni savjet oglasi osudom predstavnika vlasti i zahtjevom za njegovu ostavku”, kazali su iz Crnogorske partije.

Pozvala i Delegaciju Evropske komisije u Srbiji da hitno uključi pitanje javno objavljene politike diskriminacije građana Srbije koji se izjašnjavaju kao pripadnici crnogorske nacionalne manjine u fokus tekućih pregovora EU sa Srbijom o Osnovnim pravima u okviru Poglavlja 23.♦