Premijera u Narodnom pozorištu: “Kaligula” za prepoznavanje!

Premijera u Narodnom pozorištu: “Kaligula” za prepoznavanje!

06/02/2020 Off By BERB

 


Jesmo li i mi danas svedoci diktature i jesmo lii mi ličnosti iz Kamijeve drame? – pitao draturg Milan Marković Matis


Nikada u Narodnom pozorištu nije bilo više visokih državnih činovnika, a i opozicionih ličnosti, kao sinoć na premijeri drame Albera Kamija- “Kaligula”.

Igor Đorđević, tumač glavne uloge izjavio je da se drama prikazuje u veoma aktuelnom političkom trenutku .

Draturg Milan Marković Matis kaže da se ne radi o istorijskoj drami o rimskom diktatoru:
– Kami je ovu priču iskoristio da progovori o svom vremenu. Jesmo li i mi danas svedoci diktature i jesmo lii mi ličnosti iz Kamijeve drame? Kako se mnogi politički sistemi u današnjem svetu mogu prepoznati u ovom komadu, svaka je uloga, od glavne, do najsitnije bila zahtevna, a i dobro odigrana.

Igor Đorđević pokazao je da pripada najvećim glumcima Srbije. Njegovo izvođenje slavnog tiranina i autokrate bilo je duhovito, nadahnuto i prihvaćeno dugim aplauzima.

Režiserka Snežana Trišić uspela je da prihvatimo muške balerine i transvestite kao estetiku poniženja potla. Parlament kako mesto gde se u sekundi menja sudbina celog kolektiva.

Medju publikom bio je državni sekretar u Ministarstvu kulture, Aleksandar Gajović, ministarka Slavica Đukić Dejanović, odlazeći direktor RTS, Bujošević, direktor Drugog programa Radio Beograda, Radoman Kanjevac, omiljeni demokrata Dragoljub Mićunović i veliki broj činovnika iz svih ministarstava.