EU – Srbija: U rancu komesara Varhejia – 138,5 miliona i taze ideja o našem ulasku u EU!

EU – Srbija: U rancu komesara Varhejia – 138,5 miliona i taze ideja o našem ulasku u EU!

06/02/2020 Off By BERB

 


Na pitanje da li prijem Srbije u EU još uvek zavisi od dogovora s Prištinom, gost je odgovorio – normalno


Evropska unija i Vlada Srbije potpisale su danas sporazum o finansiranju. Prema njemu, Srbija će dobiti još138,5 miliona donacija. a nastaviće i unarednim godinama da prima slične poklone.

U proteklih deset godina dobi smo od EU 2,5 milijarde evra. Današnji sporazum potpisali su Jadranka Joksimović, naša ministarka za evropske integracije i ambasador EU u Srbiji, Sem Fabrici u prisustvu predsednika Srbije Vučića i komesara EU za susedsku politiku, Olivera Varhejia i velikog broja novinara.

Najnoviji poklon Srbiji iskoristićese za inovacije- 76,5 miliona evra, za vladavinu prava-18 miliona evra i za usklađivanje našeg zakonodavstva s standardima EU – 18 miliona evra.

Aleksandar Vučić rekao je da Srbija u ovom trenutku može da bira hoće li dalje da koristiti već potpisani okvir pregovaranja, ili novu metodu, koja se sastoji u svrstavanju po klasterima. Novu su metodu predložile zemlje koje su protiv proširenja EU, ali se ona našem predsedniku najviše dopada:

-Zahvalan sam zemljama koje su to želele, jer nam omogućava da napunimo jedan klaster, planiramo i započnemo drugi. Ako zatvorimo jedan klaster, već imamo prednost u saradnji s EU. Ipak, moramo pričekati Samit EU za Zapadni Balkan u Zagrebu, pa da vidimo šta tačno dobijamo kada zatvorimi jedan klaster.

Oliver Varheji bio je oduševljen velikim brojem novinara:

-Hvala na ovako velikom zanimanju za jednog običnog momka iz Segedina. Ja vam danas mogu reći da je proširenje EU postalo za nas geopolitički prioritet. Voleo bih da bar jednu zemlju iz ovog regiona ja pripremim za EU. Nadam se da ću u tome sarađivati sa Srbijom. Obnovili smo i metodologiju za pregovore. Ona ide u četiri principa.Prvi je – kredibilnost. Drugi obuhvata pregvore s Severnom Makedonijom i Albanijom. Treći je strategija ekonomskog razvoja i pomoć pridošlicama da naprave funkcionalnu ekonomiju.

Na pitanje da li prijem Srbije u EU još uvek zavisi od dogovora s Prištinom, gost je odgovorio – normalno. Ipak je dodao da prvi korak mora da napravi Priština, jer bez ukidanja taksi, pregovora neće biti.

Aleksandar Vučić smatra da našim ljudima treba konkretnije pokazati prednosti EU:

– Zahvalan sam za ogromnu pomoć koju smo dobli posle poplava u Obrenovcu, ali treba znati da je Rumunija, koja je članica EU, dobila 30 puta više! Za nas je veliki napredak i Mali šengen. Pozvali smo i Crnu Goru, Prištinu i BiG da se pridruže.

Na pitanje da li je bilo pritisaka i zašto je popustio na traženja da se spusti izborni cenzus sa 5 na 3 posto, Vučić je rekao da on ne podnosi pritske, ali da ovaj korak vodi ka većoj ravnopravnosti malih i velikih:

-Najviše štete će imati vladajuća stranka. Napravili smo još jedan korak ka svetskoj demokratiji. Pred Skupštinom je već zakon po ideji demokratske poslanice Gordane Čomić, da svaka izborna lista mora imati najmanje 40 posto žena. Tako ćemo ući među 5 parlamenata u Evropi sa najvećim brojem žena.♦