Svečno: Dodeljene Vukove nagrade za 2019. godinu

Svečno: Dodeljene Vukove nagrade za 2019. godinu

05/02/2020 Off By BERB

 


Ova nagrada daje snagu i potkrepljuje našu volju da istrajemo i uzdignemo se iznad svih svakodnevnih nevolja, rekao je državni segretar A. Gajović


Svečano i s uzbuđenjem na ivici suza, dodeljena je danas pedeset i šesta Vukova nagrada za 2019. godinu.

Dobitnici su Mirosav Mika Aleksić, pedagog i reditelj, Jelena Borović Dimić, arheolog, Gordana Đurđević Dimić, dramski umetnik, Radoslav Zelenović, filmski kritičar, Miloš Janković, književnik, Dragan Martinović, slikar, Jasmina Ninkov, bibliotekar, Duško Petrović, književnik, Slobodanka Rakić, slikar i Minja Subota, kompozitor i voditelj.

Izuzetnu Vukovu nagradu osvojli su – Bojana Borić istoričar antike. Đorđo Sladoje, književnik, Osnovna škola “Branko Radićrvić” iz Stapara, Sabor frulaša “Oj Moravo” i Muzićka škola “Stevan Mokranjac” iz Požarevca.

U ime Ministarstva kulture, državni sekretar Aleksandar Gajović rekao je da je nagrada, koja traje skoro šest decenija je obavezujuća tradicija koju treba negovati:

-Ova nagrada daje snagu i potkrepljuje našu volju da istrajemo i uzdignemo se iznad svih svakodnevnih nevolja. Ona skreće pažnju na pregaoce i u onim oblastima kulture koje su nepravedno skrajnute. Dobitnici Vukove nagrade nam ulivaju optimizam i nadu u opstanak i budućnost srpskog naroda, koji je izrodio mnoge ljudske gromade, među kojima i samog Vuka Karadžiča.
Gajović je svima čestitao nagradu i na kraju citirao Vuka:

“Ne brini ti, brajko, hoće li narod propasti ili neće, nego radi ono što si ti kadar.Ako svako uradi onoliko koliko je kadar, neće ovaj narod nikada propasti”.
Zahvaljujući u ime nagrađenih, direktorka Narodnog muzeja u Beogradu, Bojana Borić Brešković , je rekla:

-Iskoristila bih ovu priliku da podsetim da je Vukova zbirka poklon njegove ćerke Mine, koja je očevu zaostavštnu poklonila Kraljevini Srbiji 1894, godine. To je jedna od prvih postavki ondašnjeg Narodnog muzeja. Deo je uništen u bombardovanju 1915 godine. Danas je ostavština Vuka otvorena za javnost.♦