KZN: Mali predstavio Program ekonomskih reformi do 2022

KZN: Mali predstavio Program ekonomskih reformi do 2022

04/02/2020 Off By BERB

 


Na konferenciji za medije Mali je simbolično uručio taj dokument šefu Delegacije EU u Srbiju Semu Fabriciju, kome je zahvalio na podršci reformama u Srbiji


Ministar finansija Siniša Mali, predstavio je danas Program ekonomskih reformi do 2022. godine, koji je usvojila Vlada Srbije, a za koji kaže da je najvažniji strateški dokument.

Na konferenciji za medije Mali je simbolično uručio taj dokument šefu Delegacije EU u Srbiju Semu Fabriciju, kome je zahvalio na podršci reformama u Srbiji.

Ministar je rekao da Program ekonomskih reformi treba da podrži rezultate fiskalne konsolidacije i ubraza stope rasta, a da dokument sažima sve ekonomske politike u cilju postizanja što bržeg poboljšanja životnog standarad i što bržeg rast srpske ekonomije.

Srbija je dobila od Evropske komisije niz pozitivnih ocena o ekonomiji i da je prepoznata kao motor razvoja regiona.

Mali je rekao i da je završena studija izvodljivosti za izgradnju nacionalnog stadiona u Surčinu i i – pozitivna je.

Na pitanje kako se ulazi u projekat izgradnje nacionalnog stadiona, a da nije urađena studija opravdanosti tako velike investicije, Mali je odgovorio da ne postoji mogućnost da bilo šta uradimo ili bilo koju investiciju preduzmemo, a da ne postoji studija opravdanosti.

Studija izvodljivosti završena je krajem prošle godine, da je imao priliku da je vidi i da će biti predstavljena javnosti.

Ministar finansija je rekal da je u toku analiza tržista i potencijala na osnovu kojeg Vlada Srbije treba da se opredeli u kom obimu i na koji način treba da podržzi nabavku hibridnih i električnih vozila, izjavio je danas ministar finansija Siniša Mali.

Na pitanje kada će biti uvedene subvencije za električna i hibridna vozila, rekao da Ministarstvo životne sredine radi analizu tržista i potencijala.

“To je važna tema za sve građane, to je samo deo koji se odnosi na veći program zaštite životne sredine i takozvane zelene ekonomije. Vrlo brzo ćemo, nakon predloga Ministarstva životne sredine, izaći sa konkretnim program oko podrške, odnosno subvencionisanja”.

Ambasador EU Sem Fabrici naglasio je važnost “zelene agende” za EU, i naveo da je Srbija već poslala u Brisel pregovaračku poziciju za poglavlje 27 koje se odnosi na zaštitu životne sredine.

“To je važan, inicijalni korak za kojim predstoji mnogo posla. Politika zaštite životne sredina je još jedna tema strukturne politike”, rekao je Fabrici i naveo da je po “zelenoj agendi” plan da evropski kontinent bude potuno ekološki neutralan do 2050. godine.♦Fabrici