KZN u Narodnom pozorištu: “Kaligula” – preijera 5. februara

KZN u Narodnom pozorištu: “Kaligula” – preijera 5. februara

03/02/2020 Off By BERB

Petar Božović, koji igra Mereja, zadovoljan je ulogom i kaže da nema malih uloga, samo malih glumaca


Narodno pozorište nastavlja s premijerama koje skreću pažnju. Danas je na konferenciji za novinare najavljena premijera (5. februar)komada “Kaligula“, koji je proslavio Albera Kamia. Rediteljka, Snežana Trišić rekla je da je ovaj posao odavno želela i pohvalila adaptaciju teksta, koju je uradio Milan Marković:

– Delo se bavi savremenim čovekom, pa nije bilo potrebe da se osavremenjuje. Jedno od najvažnijih pitanja koje postavlja je – zašto zapravo podnosimo ovakve živote?

Igor Djordjević, koji igra glavnu ulogu zahvalio je rediteljki na prilici koju mu je pružila i rekao da se oseća pobednikom, iako predstava još nije počela:

– U ovom trenutku ova predstava je bolno aktuelna. Zato je smatram veoma značajnom i pozivam naše ljude da je vide.

Petar Božović, koji igra Mereja, zadovoljan je ulogom i kaže da nema malih uloga, samo malih glumaca:

– Osećam se kao čovek koji se vraća kući, svom ocu i majci. Tu mislim na dragu upravnicu Ivanu Vujić.

Ivana ga je dopunila rečima da prihvata ovaj težak zadatak roditelja.

Dramaturg, Milan Marković Matis kaže da je važno stalno se podsećati da Kamijev Kaligula nije istorijska drama i da je pogrešno ovaj komad doživljavati samo u antici:

-Danas obožavamo one koji sebi dopuštaju harizmatičnu slobodu da ne budu ljudi, bez obzira da li je to u kulturi, ekonomiji ili u politici. Obožavamo sposobnost da se posao dobro obavi, čak iako je to po cenu smrti stotine hiljada ljudi za nekoliko procenata profita.♦