EU Borelj: SAD ne mogu same da reše probleme Kosova

EU Borelj: SAD ne mogu same da reše probleme Kosova

31/01/2020 Off By BERB

Za Žozepa Boreljija Srbija je ključni partner Evropske unije i ceo Zapadni Balkan treba da bude u Uniji Komesar


 

Na današnjoj konferenciji za medije sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, visoki predstavnik EU Žozep Borelj poručio da Evropska unija mora više da se angažuje u odnosima Beograda i Prištine. SAD ne mogu same da ponude Prištini stolicu u UN.

Za Žozepa Boreljija Srbija je ključni partner Evropske unije i ceo Zapadni Balkan treba da bude u Uniji.

“Nije na nama da odlučimo koji su konačni rezultati, već na Beogradu i Prištini, ali mi moramo snažnije da se angažujemo nego proteklih meseci i zato sam razgovarao sa predsednikom Vučićem o tome da EU nominuje posebnog predstavnika koji će biti veoma angažovan, jer ja nisam siguran da imam dovoljno vremena da mogu toliko da se angažujem i poguram nastavak dijaloga”, rekao je Borelj.

Predsednik Vučić je rekao da je sa Žozepom Boreljom imao iskrene i otvorene razgovore. Zahvalio mu je na želji da postavi svog izaslanika i da se i sam lično angažuje u dijalogu Beograda i Prištine.

Naveo je da je Borelj ponovio ono što je EU u bezbroj navrata govorila – bez rešenja u dijalogu evropska perspektiva Srbije neće biti izvesna.

“Zato moramo da radimo i pokušamo da radimo na kompromisnim rešenjima”, naveo je Vučić koji je istakao da je za to šansa pre nekoliko godina postojala, ali da je gotovo svaka ideja ubijena. Rekao je da će Beograd biti spreman za razgovore kada takse od 100 odsto na robu iz centralne Srbije budu ukinute.♦