Skopje – borba protiv zagađenja: Besplatan gradski prevoz – skuplje parkiranje!

Skopje – borba protiv zagađenja: Besplatan gradski prevoz – skuplje parkiranje!

30/01/2020 Off By BERB

Skopsko gradsko javno komunalno preduzeće je zaduženo da nastavi intenzivno čišćenje gradskih ulica i bulevara u nadležnosti Grada, a to je preporučeno i gradskim opštinama


U Skopju je od sinoć besplatan javni prevoz, a cijene parkinga su udvostručene.

Apelovano je na zaposlene u gradskoj upravi, javnim preduzećima i institucijama da na posao dolaze autobusima gradskog prevoza.

Hitne mere su preduzete nakon što su gradske vlasti dobile obaveštenje Ministarstva za životnu sredinu da su, dva dana uzastopno na dve merne stanice u Skopju, registrovane velike količine otrovnih PM 10 čestica bile iznad propisanih, 175 mikrograma po metru kubnom.

Skopsko gradsko javno komunalno preduzeće je zaduženo da nastavi intenzivno čišćenje gradskih ulica i bulevara u nadležnosti Grada, a to je preporučeno i gradskim opštinama.

Gradske vlasti su, da bi se smanjilo zagađenje, navodi se, prekinule sve građevinske aktivnosti na gradilištima u njihovoj nadležnosti i pozvale čelnike svih gradskih opština da učine isto.

Skopske vlasti ističu da su intenzivirane kontrole gradilišta, odnosno vozila koja izlaze sa gradilišta, koja moraju da imaju oprane točkove i da budu pokrivena ceradom radi kontrole prašine.

Predsednici gradskih opština su pozvani da intenziviraju inspekcijski nadzor nad firmama koje upravljaju otpadnim gumama i otpadnim uljima, a Ministarstvo unutrašnjih poslova je pozvano da sprovede ograničavanje obuka u autoškolama od 9,30 do 14,30 i posle 18,00 časova.

Od policije su vlasti Grada Skoplja zatražile da vrši učestale kontrole izduvnih gasova vozila u saobraćaju, kao i da pojača kontrolu poštovanja zabrane kretanja teških teretnih ozila čije je krajnje odredište Skopje i da ih upućuju na gradsku zaobilaznicu.

Vlada Severne Makedonije je aktivirala mere i preporuke u Skopju i Tetovu, nakon što je dva dana uzastopno izmerena vrednost otrovnih i kancerogenih PM 10 čestica iznad „praga za alarmiranje“ od 175 miligrama po kubnom metru.♦