Biciklisti protestvuju: Sve je pod kontrolom – građani se guše!

Biciklisti protestvuju: Sve je pod kontrolom – građani se guše!

26/01/2020 Off By BERB

 


Nedostatak košave kao univerzalnog, politički korektnog i besplatnog rešenja za problem zagađenja pokazao je da gradska administracija zapravo sistemski ne rešava problem saobraćaja i individualnih ložišta


Stotinak biciklista se provozalo kroz grad, protestujući jer zagađenje u Beogradu i dalje probija sve granice i svrstava grad u najzagađenije gradove sveta.

Biciklisti tvrde da je 2020. godina nažalost i počela u znaku velikog zagađenja vazduha. Pre samo par meseci (krajem oktobra 2019. godine) u Beogradu smo i pored visokih temperatura za to doba godine imali zagađenje koje je Beograd svrstalo na neslavnu listu najzagađenijih gradova sveta.

Tu pojavu su pratile neodgovorne izjave zvaničnika da je “vazduh u proseku tokom godine dobrog kvaliteta” i da su “krivi atmosferski uslovi koji bi na bilo kom mestu na planeti izazvali zagađenje”.

Nažalost, pokazalo se da problem ipak nije samo u vremenskim uslovima. Nedostatak košave kao univerzalnog, politički korektnog i besplatnog rešenja za problem zagađenja pokazao je da gradska administracija zapravo sistemski ne rešava problem saobraćaja i individualnih ložišta, pokušavajući da sačuva socijalni mir i da se ne zameri građanima. Novac namenjen ekologiji je za to vreme završavao na krpljenju drugih rupa u budžetu i pravljenju autoputeva koji ipak donose mnogo više političkih poena od izgradnje biciklističke infrastrukture, pojačanja broja autobusa na ekološki prihvatljiva goriva ili gasifikacije domaćinstava.

I opet smo doživeli da obavijeni smogom koji je imao i miris i ukus gareži i benzina slušamo izjave najviših gradskih i državnih zvaničnika kako je “sve pod kontrolom”.

Gradonačelniku i zameniku gradonačelnika bicikisti su poručili da su zagađenje mogli da predvide i da su izabrali da se bave populizmom umesto stvarnim rešenjima. Poručili su im da je dosta praznih obećanja i da deluju hitno i preventivno ili da se povuku ako nisu sposobni da reše problem.♦