Gazeta express: Avio linija ukida takse!?

Gazeta express: Avio linija ukida takse!?

22/01/2020 Off By BERB

Priština i komande Kfora navodi se u dokumentu da će uspostavljanje linije Priština-Beograd biti realizovano u skladu sa sporazumom postignutim u Briselu, poznatim kao dogovor o integrisanom upravljanju prelazima (IBM) a koji omogućava kretanje samo sa ličnom kartom


Prištinska Gazeta Express piše da dokument koji je potpisan u Berlinu o uspostavljanju avio-linije između Beograda i Prištine podrazumeva i obavezuje Kosovo da ukine porez koji je Srbiji novembra 2018. godine.

Gazeta Express navodi da ima dokumenta kojim se Kosovo obavezuje da ukine takse Srbiji. Priština i komande Kfora navodi se u dokumentu da će uspostavljanje linije Priština-Beograd biti realizovano u skladu sa sporazumom postignutim u Briselu, poznatim kao dogovor o integrisanom upravljanju prelazima (IBM) a koji omogućava kretanje samo sa ličnom kartom.

“Sporazumi o slobodi kretanja i Sporazum o integrisanom upravljanju granicom postignuti tokom dijaloga Beograda i Prištine odnosiće se na putnike, poštu i robu koja se prevozi ovom avio-linijom”, navodi se u dokumentu. Takođe se napominje da “Kosovska uprava civilnog vazduhoplovstva i aerodrom Priština potvrđuju da za liniju Beograd – Priština i obrnuto neće naplaćivati dodatne takse i naknade za uslugu na liniji BPSAR”. Upravo ta odredba poziva na ukidanje stopostotnog poreza na srpsku robu koju je premijer Ramush Haradinaj uveo novembra 2018. godine.

Odmah po objavljivanju vijesti o sporazumu srpska strana je nagovestila da linija neće profuncionisati bez ukidanja takse, navodi Gazeta Express. A v.d premijera Ramuš Haradinaj u jučerašnjoj reakciji na događaj, nazvao ga je velikim korakom. Gazeta je objavila kompletno „Pismo o namerama“ za otvaranje avio-linije Beograd – Priština.♦