Sveti Jovan u Narodnom pozorištu: Bez Patrijarha i Ministra

Sveti Jovan u Narodnom pozorištu: Bez Patrijarha i Ministra

20/01/2020 Off By BERB

 


Ivana se upravo vratila iz Zagreba, gde je Narodno pozorište gostovalo posle punih 28 godina i prikazalo Nušićevu “Gospođu ministarku”


U prijatnoj atmosferi Narodno pozorište proslavilo je svoju krsnu slavu, Svetog Jovana.

Obred osvećenja i sečenja slavskog kolača obavio je starešina beogradske Saborne crkve, protojerej- stavrofor Petar Lukić, a pevao je hor Narodnog pozorišta kojim je dirigovao Đorđe Stanković.

Protojerej Lukić rekao je da je velika čast raditi u ovom pozorištu. Govorio je i o pokajanju, jedinom smislu našeg života, jer se niko na zemlji bez greha nije rodio i živeo:
– Bog je svemoguć, ali ne i u tome da nas zaustavi da grešimo, kako bi mi imali slobodnu volju. Svoje dane trošimo nekada uludo, nekada padajući, nekada vređajući, nekada grešeći. Svaka nova sekunda koja dolazi nije u našoj vlasti, već u rukama Gospoda…

Upravnica Narodnog pozorišta, Ivana Vujić poželela je gostima dobrodošlicu i rekla da je istina sve što je rekao otac Petar.

Ivana se upravo vratila iz Zagreba, gde je Narodno pozorište gostovalo posle punih 28 godina i prikazalo Nušićevu “Gospođu ministarku”. Krajem prošle godine je Hrvatsko narodno kazalište gostovalo u Narodnom pozorištu izvanrednom predstavom Kristijana Novaka “Ciganin ali najljepši”. Dogovor o nastavku saradnje, posle skoro 3 decenije, postgli su Ivana Vujić, Dubravka Vrgoč, intendantica HNK i Ivica Buljan, direktor Drame HNK.

Kad sam danas stigla u pozorište, još na ulazu pitala sam službenike ko je došao od važnih ličnosti. Rekli su mi da je tu ministar kulture. Začudilo me to, jer ovaj ministar za Narodno pozorište nije dao ni dinara. Potražila sam ga da mu čestitam što je bar došao, ali, umesto njega tu je bio državni sekretar za informacije, Aleksandar Gajević. Očito da su se služlbenici zbunili, jer ministra Vukosavljevića nikada nisu videli u pozorištu. Znaju samo da je preko mrtvih hteo da na mesto upravnika dovede svog prjatelja Bradića, koji je već bio dao otkaz u RTS, ali je na konkursu ipak prošla Ivana, stručnija i energičnija.

Na prijemu je bilo dosta ljudi i bilo je reči o tome kako je patrijarh Irinej na slavu otišao porodici Karić, a ne u Narodno pozorište. Izabrao je mesto gde ima para, a ne kulture…