Prijem za diplomate u MSP: Spoljnopolitički prioritet Beograda – evropske integracije

Prijem za diplomate u MSP: Spoljnopolitički prioritet Beograda – evropske integracije

13/01/2020 Off By BERB

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić, na prijemu za diplomate akreditovane u Beogradu rekao da su ključni spoljnopolitički prioritet Beograda i dalje evropske integracije i punopravno članstvo Srbije u Evropsku uniju. Rekao je i da od Hrvatske, koja od Nove godine predsedava EU očekuje da pruži poseban doprinos politici proširenja.

Naveo je da će državni prioritet i dalje biti očuvanje teritorijalnog integriteta Srbije i da se nada da će se Beograd i Priština vratiti dijalogu tokom ove godine.

“Predsedavanje Savetu EU ovih dana preuzela je Hrvatska, a od nje očekujemo, kao države iz našeg regiona i članice koja se poslednja pridružila EU, da pruži poseban doprinos politici proširenja. Samit EU-Zapadni Balkan koji se planira za maj u Zagrebu trebalo bi da zabeleži konkretan rezultat i da do tada bude u potpunosti jasna metodologija pristupnog procesa. Za države koje su već odmakle sa integracijom i otvorile više od polovine pregovaračkih poglavlja, kao što je Srbija, dinamika procesa mora biti unapređena sa jasnom političkom podrškom”, rekao je ministar spoljnih šoslova vlade Srbije.

Rekao je i “Uprkos našem maksimalnom zalaganju i konstruktivnosti, nismo zadovoljni napretkom tog procesa (oko Kosova i Metohije) u prošloj godini, jer pravi dijalog je izostao, usled odbijanja Prištine da ukine odluku o taksi na robu iz centralne Srbije. Neshvatljivo je da je ova anticivilizacijska mera opstala duže od godinu dana, uprkos zahtevima sa svih strana sveta da bude ukinuta. Nadamo se da će se to promeniti tokom ove godine, da će takse biti ukinute što pre, kako bi se nastavio dijalog za koji je Srbija zainteresovana i u njemu vidi jedini put za postizanje kompromisnog i dugoročnog rešenja”.

O povlačenju priznanja Kosova Dačić je rekao da su argumenti i principijelna pozicija Srbije ključno uticali na to da tokom protekle godine još pet članica UN povuče svoje ranije odluke o priznanju Kosova – Republika Palau, Republika Togo, Centralnoafrička Republika, Republika Gana i Republika Nauru:

“Tako da je sada ukupno 17 država povuklo ranije odluke, a u Ujedinjenim nacijama danas više članica ne priznaje Kosovo kao državu, nego što je priznaje. Takav odnos u međunarodnoj zajednici, u još izrazitijem obliku, pokazao se i prilikom novog pokušaja Prištine da postane članica Interpola u oktobru u Čileu, kada je povukla kandidaturu suočena sa još većim brojem protivnika tog članstva”, rekao je Ivica Dačić.

Zadovoljan je bilateralnom saradnjom pošto su Srbiju posetili ministri inostranih poslova 21 države iz celog sveta, a on je boravio u bilateralnim ili radnim posetama u čak 33 zemlje.

“Na ovom mestu posebno bih istakao značaj prošlogodišnje posete predsednika Francuske Emanuela Makrona, što je bila prva poseta Srbiji francuskog predsednika posle 18 godina, kada je potpisano čak 25 sporazuma. Srbiju je posetio i Vladimir Putin.

Dodao je da se kontinuirano produbljuje sveobuhvatno strateško partnerstvo sa NR Kinom. Na bilateralnom planu postignut je napredak u odnosima sa Sjedinjenim Američkim Državama,

“Sa američke strane je u više navrata istaknuta podrška SAD ukidanju taksi i nastavku dijaloga Beograda i Prištine. U cilju sadržinskog poboljšanja bilateralne saradnje fokus će biti na jačanju ekonomskog segmenta, realizovanju poseta na visokom i najvišem nivou, uz obezbeđivanja nastavka podrške evropskim integracijama i aktuelnim naporima Srbije na ostvarivanju regionalnog mira i stabilnosti”.

Planirano je učešće delegacije Srbije na sednicama Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija u aprilu i oktobru 2020. godine, na kojima se razmatraju redovni izveštaji UNMIK.♦