S. Makedonija; Zaev podneo ostavku

S. Makedonija; Zaev podneo ostavku

03/01/2020 Off By BERB

 


Ova vlada će voditi zemlju do prevremenih izbora u toj zemlji, koji bi trebalo da se održe 12. aprila


Premijer Severne Makedonije Zoran Zaev podneo je ostavku na tu funkciju. Očekuje se da predsednik Sobranja Talat Dzaferi sazove sjednicu na kojoj će ostavka biti konstatovana, da bi potom parlament izabrao prelaznu, takozvanu Pržinsku vladu. Ova vlada će voditi zemlju do prevremenih izbora u toj zemlji, koji bi trebalo da se održe 12. aprila.

“Verujem da će veoma brzo ostavka stići u Sobranje kako bi u parlamentu u toku dana mogla da počne i da se završi procedura za izbor prelazne vlade”, rekao je Zaev u emisiji “Jutarnji brifing”.

On očekuje da se celi postupak završi bez problema i podsjeća da je praksa o formiranju prelazne vlade uspostavljena još u 2016. godini na zahtev sada vladajućeg Socijaldemokratskog saveza koji je tada bio u redovima opozicije. Kako je najavljeno, tehničku ili takozvanu Pržinsku vladu će predvoditi Oliver Spasovski, dosadašnji ministar unutrašnjih poslova, dok će resori unutrašnjih poslova i rada i socijalne politike preuzeti kadrovi iz redova opozicije, kao garanciju za sprovođenje fer, poštenih i demokratskih izbora.♦