2. januar

2. januar

02/01/2020 Off By BERB

 

 


1799. Trupe francuskog generala Napoleona Bonaparte ušle u Siriju.


1837. Rođen ruski kompozitor, pijanista i dirigent Milij Balakirjev, pokretač i idejni vođa kompozitorske grupe “Balakirjevljev kružok” ili “Velika petorica”, koju su još činili Kjuj, Musorgski, Rimski-Korsakov i Borodin. U muzička dela unosio elemente ruskog i orijentalnog folklora.

1839. Francuski pronalazač i začetnik fotografije Luj Dager snimio prvu fotografiju Meseca.

1843. – U Drezdenu održana premijera opere “Holanđanin lutalica” Riharda Vagnera

1870. – Otvorena prva srpska glumačka škola
Odluka da se u Beogradu osnuje glumačka škola doneta je decembra 1869. godine, jer se osećala potreba za školovanim glumačkim kadrom. Zvanično je otvorena 2. januara 1870. godine. U njoj su predavali: Aleksa Bačvanski – teoriju glume, Jovan Bošković – srpsku književnost, Jovan Đorđević – francuski i nemački jezik i istoriju, kapelnik Dragutin Reš – pevanje (skaliranje), Mioković -mačevanje, Ducman, bivši štalmajstor kneza Mihajla – jahanje. Prvi učenici glumačke škole bili su: Petar Dobrinović, Toša Anastasijević, Mara Grgurova-Đorđević, Sofija Đorđević-Peleš, Dimitrije-Papa Dukić, Kosta Đorđević-Karagalija, Nikola Živković – Mirabo i dve sestre Rudić… Škola je prestala sa radom novembra iste godine, pošto je ocenjeno da nije dala veće umetničke razultate. Od svih učenika najviše je postigao Pera Dobrinović. Glumom su nastavili da se bave i Marija Grgurova – Đorđević, Sofija Peleš i Toša Anastasijević. Dimitrije Dukić je napustio pozorište, ali je kao profesor gimnazije napisao istorijsku dramu “Carica Milica”, koja je 1898. godine izvedena u Narodnom pozorištu u Beogradu.

1884. – Na Cetinju izveden prvi pozorišni komad u Crnoj Gori – “Balkanska carica” knjaza Nikole Petrovića

1889. – Rođen Tito Skipa, italijanski operski pevač

1898. Rođena srpska glumica Ljubinka Bobić, članica Narodnog pozorišta u Beogradu od 1920. Tokom duge karijere tumačila najrazličitije likove, a nenadmašnom se smatra njena interpretacija Živke u komediji “Gospođa ministarka” Branislava Nušića.

1904. – Na sceni Narodnog pozorišta u Beogradu izvedena prva srpska opera “Na uranku” Stanislava Biničkog

1905. Rusija u rusko-japanskom ratu prinuđena da Japanu preda lučki grad Port Artur. Japanci zarobili rusku flotu u luci tako što su potopili trgovačke brodove i zatvorili ulaz u luku.

1915. Okončana petodnevna bitka kod Sarikamisa u Prvom svetskom ratu tokom koje je ruska vojska nanela težak poraz vojsci Ahmet-Paše. Turci izgubili 77.000 od 95.000 vojnika.

1918. Umro francuski pisac Edmon Rostan, koji je u jeku naturalizma oživeo romantični teatar i pokušao da mu vrati stari sjaj. Njegov “Sirano de Beržerak” osvojio tadašnju publiku i održao se na pozorišnim repertoarima do danas.

1920. Rođen Isak Asimov, američki pisac naučno-fantastične proze.

1926. – Rođen Zaharije Trnavčević, novinar, urednik Televizije Beograd i TV B 92, predsednik Pokreta “Bogata Srbija”

1942. Japanci u Drugom svetskom ratu zauzeli glavni grad Filipina Manilu.

1943. Odstupajući pred sovjetskom Crvenom armijom Nemci u Drugom svetskom ratu počeli povlačenje sa Kavkaza.

1955. U Panami ubijen predsednik, pukovnik Hose Antonio Remon. Nasledio ga prvi potpredsednik Hose Ramon Gisado koji je bio na vlasti manje od dve sedmice, oboren pod optužbom da je učestvovao u zaveri u kojoj je ubijen Remona.

1959. Lansiran prvi vasionski brod ka Mesecu, sovjetska “Luna I” bez ljudske posade.

1971. Na fudbalskom stadionu “Ajbroks park” u Glazgovu poginulo 66 navijača kada se tokom utakmice Seltik-Rendžers srušio deo tribine.

1977. – Umro Viktor Novak, istoričar i publicista

1980. U Velikoj Britaniji počeo štrajk radnika u čeličanama, prvi od 1926, prekinut 2. aprila.

1987. – Rođena Nađa Higl, plivačica, reprezentativka, svetska šampionka

1992. Predsednici Srbije i Hrvatske Slobodan Milošević i Franjo Tuđman prihvatili Sporazum o planu mirovnih operacija u Jugoslaviji, Vensov plan, kojim su prediviđeni demilitarizacija zona u Hrvatskoj zahvaćenih ratom, povlačenje JNA iz tih oblasti i stavljanje tih zona pod zaštitu UN. Vojni komandanti u Hrvatskoj prihvatili prekid vatre radi raspoređivanja 10.000 pripadnika mirovnih snaga UN.

1993. – Rođena Amela Terzić, atletičarka-srednjeprugašica, evropska juniorska šampionka

1994. Više od 70 ljudi poginulo i najmanje 670 ranjeno tokom dvodnevnih borbi sukobljenih islamskih frakcija u glavnom gradu Avganistana Kabulu.

1995. Bivši predsednik Somalije Mohamed Sijad Bare, koji je na vlast došao pučem 1969. i na isti način zbačen 1991, umro u izbeglištvu u Nigeriji.

1998. Vlasti Nigera uhapsile bivšeg premijera Hamu Amadua pod optužbom da je učestvovao u zaveri u kojoj je ubijen šef države Ibrahima Bare Mainasare.

2002. Peronista Eduardo Dualde postao predsednik Argentine preuzevši zadatak da izvuče zemlju iz najveće ekonomske i finansijske krize u istoriji zemlje. To je bio 5. izbor predsednika države u periodu od 2 nedelje.

2012. – Umro Kiro Gligorov, advokat, član Saveznog izvršnog veća, Predsedništva CKSKJ i Predsedništva SFRJ, prvi predsednik Republike Makedonije

2017. – Umrla Zoja Begoli, balerina, prva solistkinja Narodnog pozorišta u Beogradu, pedagog baletske škole “Lujo Davičo” i profesor Akademije umetnosti u Beogradu♦