Razgovarali Vučić i Irinej: Šta će se dogoditi ako Crna Gora preuzme Ostrog?

Razgovarali Vučić i Irinej: Šta će se dogoditi ako Crna Gora preuzme Ostrog?

31/12/2019 Off By BERB

 


Vučić i Irinej smatraju da bi problem rešila ili ublažila ideja o formiranju stručne međunarodne komisije koja bi mogla da štiti interese srpske crkve i naroda u Crnoj Gori


Predsednik Srbije Aleksandar Vučić i patrijarh SPC Irinej razgovarali su danas u Patrijaršiji. Povod je povod su bile tenzija u Crnoj Gori posle nedavnog donošenja Zakona o veroispovesti.

Novinari su danas Patrijarha i Predsednika pitali šta će preduzeti ako vlasti u Podgorici krenu u oduzimanje srpskih crkava, kakav im je plan, šta će činiti?

Patrijarh je rekao da će razmisliti, ali vidi se reakcija naroda. Spreman je da brani svetinje:

– U slučaju da dođe do toga ne znam kakve će posledice biti. Nadam se da će razum pobediti i ne dao Bog da dođe do toga”, rekao je Patrijarh.

Vučić i Irinej smatraju da bi problem rešila ili ublažila ideja o formiranju stručne međunarodne komisije koja bi mogla da štiti interese srpske crkve i naroda u Crnoj Gori.

Predsednik Vučić smatra da je za Srbiju važno da se sačuva mir i dođe do smirivanja tenzija: “Uveren sam da narod i niko u Crnoj Gori ne misli i ne želi da neko dođe da zauzme manastir Ostrog. Nadam se da to nije ničija ideja, ali ono što možemo da uradimo, a stvari su nam tu ograničene, da rečima, znanjem, strukom, pravom ukažemo svima u ovom svetu o čemu se radi od Venecijanske komisije, do drugih tela i organizacija. Da pošaljemo poruku srpskom narodu da smo jedinstveni i da bez obzira na granice nema razlike između Srbina koji živi u Banjaluci, Podgorici ili Beogradu. Jedinstvo srpskog naroda na kom je Patrijarh insistirao je ključna poruka”.

Iako su Predsednik i Patrijarh razgovarali isključivo o događajima u Crnoj Gori, bilo je pokušaja da se pitanjima skrene tema na drugo.

Dopisnika sarajevsike Federalne televizije zanimalo je dokle se stiglo sa slučajem koji se vodi pred sudom u Londonu protiv predstavnika SPC zbog pedofilije. Dobio je odgovor “Naravno o tome nismo razgovarali”.

Još gluplje bilo pitanje novinarke TV Pančevo, koja je posle iscrpnog predsednikovog izveštaja o razgovoru i njegovom stavu prema događajima u Crnoj Gori, pitala – “A kako vi komentarišete događaje u Crnoj Gori?”.♦