Crta: Građani ne prijavljuju korupciju zbog nepoverenja u institucije

Crta: Građani ne prijavljuju korupciju zbog nepoverenja u institucije

24/12/2019 Off By BERB


Raša Nedeljkov: “Rast nepoverenja građana u institucije trebalo bi da bude alarm i za društvo i za državu”


Značajno je porastao broj građana Srbije koji ne bi prijavili korupciju zbog straha od posledica i nepoverenja u nadležne institucije – pokazuju rezultati opsežnog istraživanja „Javno mnjenje i korupcija“, koje je u novembru 2019. sprovela Crta.

Iako ogromna većina, odnosno 97,5 odsto ispitanika smatra da je korupcija štetna za društvo, tek nešto više od 69 odsto njih bi je prijavilo. U odnosu na istraživanje iz prethodne godine, za 15 procenata je veći broj onih koji smatraju da su i nadležni korumpirani, a 12 odsto je više onih koji se plaše posledica prijavljivanja.

Primanje novca ili usluga u zamenu za glas na izborima građani Srbije vide kao najneprihvatljiviji vid korupcije. Osuda prema kupovini glasova raste – za 95 odsto ispitanika je takvo ponašanje sada potpuno ili uglavnom neprihvatljivo, u odnosu na 93,6 odsto onih
koji su takav stav imali prethodne godine.

Rast nepoverenja građana u institucije trebalo bi da bude alarm i za društvo i za državu- komentar je Raše Nedeljkova, programskog direktora Crte, na rezultate istraživanja.- Za nas u Crti važno je to što građani shvataju štetnost korupcije u izbornom procesu i to potvrđuje ispravnost odluke da tokom predstojeće predizborne kampanje posebnu pažnju usmerimo na koruptivna ponašanja i pritisak na birače.

Istraživanje je pokazalo i da građani Srbije najmanje osuđuju korupciju u slučajevima kao što je upisivanje deteta u vrtić i čašćenje lekara za uspešno izvedenu intervenciju. Kompletne rezultate istraživanja možete pogledati ovde.♦