Severna Makedonija: NATO vežba posvećena upravljanjem posledica katastrofa

Severna Makedonija: NATO vežba posvećena upravljanjem posledica katastrofa

21/12/2019 Off By BERB

Severna Makedonija biće u septembru iduće godine domaćin velike terenske vežbe posvećene upravljanjem posledica katastrofa.

Džonatan Peris, zamenik pomoćnika generalnog sekretara za operacije NATO, izjavio je priliom potpisivanja Memoranduma o saradnji da je Severna Makedonija danas cenjeni partner Alijanse.

-Drago mi je što sam opet u Skoplju. Prvi put sam ovde bio pre 20 godina. Situacija se značajno promenila – na sreću, na bolje”, kazao je Peris medijima u Skoplju dodajući da “ ovim Memorandumom koji smo upravo potpisali formalno se prihvata ponuda S. Makedonije da bude domaćin vežbe i pokreće se procedura planiranje događaja. Dokument koji smo potpisali jedinstven je. To je prvi put da ovakvu obavezu potpisuje zemlja u svojstvu partnera, ali koja će se implementirati od strane zemlje saveznice,” rekao je Peris.

Napomenuo je da je ovaj tip vežbe drugaciji od tradicionalnih jer nije vojnog tipa. Ovakav tip vezbe održan je u Srbiji 2018. a godinu ranije u BiH.

Vežbu organizuje makedonski Centar za upravljanje krizama sa NATO Evroatlantskim centrom za koordinaciju aktivnosti u pružanju hitnog odgovora (EADRCC).

Pomnimo da se očekuje se da će Skoplje postati 30. članica Alijanse početkom sljedeće godine.♦