Izložba u Kolarcu: Izbeglice u objektivu Viktora Lackena

Izložba u Kolarcu: Izbeglice u objektivu Viktora Lackena

19/12/2019 Off By BERB

Tokom jula I avgusta ove godine Medjunarodna federacija Društava Crvenog krsta I Crvenog polumeseca poslala je fotografa Viktora Lackena da obidje Balkan. Trebao je da dokumentuje izazove sa kojima se suočavaju izbeglice I migranti na svom dugom I teškom putovanju, kada im je potrebna zdravstvena zaštita.

Viktor je susreo mnoge koji su bili povredjeni. Drugi su imali dugotrajne zdravstvene problem koji nisu lečeni. Migranti se suočavaju i sa stresom, nedostatkom zdravstvene zaštite , ponekad i čiste vode I osnovnih higijenskih uslova, gladni su I izmučeni.

Društva Crvenog krsta u Severnoj Makedoniji, Bosni I Hercegovini i Srbiji pomagala su im da prevazidju tegobe na tom neizvesnom putu ka boljem životu. Ono što je Viktor Lacken zabeležio svojim aparatom postala je putujuća izložba nazvana“Zdravstvena zaštita kojom se spasavaju životi migranata na Balkanu”. Prvi put je otvorena početkom decembra u Ženevi na Generalnoj skupštini Medjunarodne federacije Društava Crvenog krsta I Crvenog polumeseca a na Medjunarodni dan migranata 18. decembra stigla je u Beograd, u Kolarčevu zadužbinu.

Na njoj su ovekovečeni retki trenutci sreća na migrantskoj ruti, kada , na primer, Elahe Hasani iz Irana pokazuje svog sina Adisa koga je rodila u prihvatnom centru Bira, ili Hmran Šeks iz Sirije koji naduvava luft balone da bi obradovao decu u prihvatnom centru u Subotici, ili volonterke Crvenog krsta Srbije Nevena Lukić ili Sanja Gršić koje decu uče I kako da u teškim uslovima sačuvaju zdravlje ali I pomažu im da se zabave organizujući čak I lutkarsko pozorište u subotičkom migrantskom centru. Kada se ima u vidu da deca čine 30 do 50 odsto ukupne migrantske populacije jasno je koliko je rad sa njima dragocen da se koliko-toliko ublaže tegobe sa kojima se suočavaju.
Izložba Viktora Lackena, koja bi se mogla nazvati I “Ljudsko lice migrantske nevolje” biće u Beogradu do 25. decembra a potom će biti postavljena u još nekoliko gradova u Srbiji. U januaru ona će se preseliti u Severnu Makedonu a u februaru u Bosnu I Hercegovinu jer su ove fotografije i nastale baš u ove tri zemlje.

U nereći koja je snašla stitine I hiljade migranata iz razičitih zemalja i iz različitih razloga sigurno je da su mnogi od njih na putu sreli ljude dobre volje koji su ublažili njihovu nevolju I ipak im izmamili osmeh pred objektivom aparata Viktora Lockena.♦