Saopštenje redakcije Istinomera: Krivična prijava zbog hakerskog napada na sajt

Saopštenje redakcije Istinomera: Krivična prijava zbog hakerskog napada na sajt

17/12/2019 Off By BERB

 

Redakcijia Istinomera podnela je danas, 17. decembra, krivičnu prijavu protiv NN lica Odeljenju za visokotehnološki kriminal MUP-a Srbije zbog DDOS napada koji je na sajt Istinomera izvršen 16. decembra 2019.

 

Napadom koji je počeo nešto posle 16 sati sajt je oboren usled opterećenja od 30 miliona i 500 hiljada zahteva po satu generisanih sa IP adresa iz: Brazila, Indonezije, Tajlanda, Rusije, Indije…

Podsećamo javnost da je ovaj napad usledio nekoliko dana nakon hakovanja Istinomerove online ankete za Laž decenije. Tokom deset godina rada Istinomer nikada nije pretrpeo hakerske napade ni približnog intenziteta.

Redakcija Istinomera spremna je na punu saradnju s nadležnim organima od kojih očekuje da otkriju nalogodavca i finansijera tehnoloških diverzija kojima je izložena.

Napad na Istinomer flagrantan je primer pokušaja gušenja medijskih sloboda i onemogućavanja prvog fekt-čeking medija u regionu da javnost obaveštava o tome ko se služi neistinama, zloupotrebom činjenica i neodgovornim obećanjima.

Izvinjavamo se publici Istinomera zbog otežanog praćenja naših sadržaja. Istinomer nastavlja svoju misiju provere činjenica i otkrivanja laži u izjavama političara i drugih učesnika u javnom životu.♦