Špigel o „Krušiku“: Srbija je bezbednosni rizik

Špigel o „Krušiku“: Srbija je bezbednosni rizik

16/12/2019 Off By BERB

Uzbunjivač Aleksandar Obradović je dokazao da su u Srbiji „korupcija i organizovani kriminal svakodnevica uz pokriće sa samog vrha“, piše Špigel. Zato je Obradović za mnoge u Srbiji postao heroj.

„Otkrio je ilegalne poslove sa oružjem koji bi mogli da sežu do najvših vladajućih krugova. Sada je bivši zaposleni jedne firme za proizvodnju naoružanja u kućnom pritvoru. U zemlji ga slave kao heroja“, piše ugledni nemački nedeljnik Špigel na svom portalu. Aleksandra Obradovića, dodaje se, neki nazivaju „srpskim Asanžom“ ili ga porede sa Edvardom Snoudenom.

„Sam i uz veliki lični rizik on je otkrio jedan od najvećih skandala u trgovini oružjem koji je Srbija doživela prethodnih godina. Pokazalo se da su u Srbiji korupcija i organizovani kriminal svakodnevica uz pokriće sa samog vrha. To je žestoka suprotnost lepom imidžu uzorne reformske zemlje Zapadnog Balkana, imidžu kojim srpski predsednik Aleksandar Vučić zagovara pristup Evropskoj uniji“, piše dalje Špigel.

Navodi se da je Obradović otkrio da firma GIM dobija municiju iz valjevskog „Krušika“ po povoljnijoj ceni, te da se time nanosi šteta državnom preduzeću Jugoimport SDPR. Naoružanje, dodaje novinar Špigela, na ilegalan način preko Saudijske Arabije dospeva u Jemen. Kao pravni savetnik GIM-a ukazuje se Branko Stefanović, otac ministra policije.

Proždiranje države – partija je dovoljna

Šta nam govori razvoj afere „Krušik“? SNS, da bi opstala na vlasti, neprestano mora da se širi. Tako proždire državu na kojoj uspešno parazitira već sedam godina, piše sociolog Dario Hajrić u autorskom tekstu za DW. (14.12.2019)
Sukob u pozadini afere Krušik?

Režimska poruka – ćutanje je zlato

„Još u eri diktatora Miloševića – tada je današnji predsednik Vučić bio ministar informisanja i zloglasni ratni huškač – Srbija je bila jedna od glavnih evropskih raskrsnica za krijumčarenje i ilegalne poslove sa oružjem. Do danas se ništa nije promenilo. Kandidat za EU Srbija je time bezbednosni rizik koji ne treba potceniti“, piše Špigel.

Aleksandar Obradović je novinaru Špigela ispričao da ga je nedavno – pri jednosatnoj šetnji koja mu je dozvoljena – nepoznati čovek na ulici pretio, rekao da mu se ništa neće desiti ako zaćuti. „Trenutno ne osećam da sam u životnoj opasnosti”, rekao je Obradović. „Pritisak javnosti je veliki i verujem da me to štiti, barem za sada.“

„Više nego logično i vrlo verovatno je da u ilegalne poslove sa oružjem prste mešaju i srpski vlastodršci sve do samog predsednika. Ali to je retko sudski dokazivo. No slučaj ‘Krušik’ je drukčiji. Obradović je praktično bez ostatka dokumentovao koruptivne radnje. Mnogi u Srbiji ga zato slave kao simbol otpora protiv moćne srpske ‘državne mafije'“, piše Špigel onlajn.

Portal prenosi optužbe da je u igri i sam Vučić jer je sa bivšim šefom palestinske obaveštajne službe Mohamedom Dalanom, koji živi u Beogradu, navodno dogovarao poslove sa Saudijskom Arabijom i Ujedinjenim Emiratima. Vučić je takođe navodno, dok je bio ministar odbrane, pomagao „jednom od najzloglasnijih trgovaca oružjem“ Slobodanu Tešiću da sklapa dilove u Libiji. Tešić je od početka prošle sedmice na udaru sankcija SAD.

Vučić i ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović nisu pristali da odgovaraju na pitanja Špigela.

Obradovićev advokat Vladimir Gajić je za Špigel rekao da ne veruje da je njegov klijent u neposrednoj opasnosti jer bi za Vučića „na unutrašnjem i spoljnom planu bilo previše riskantno da se Obradoviću nešto desi“. Gajić dodaje da je Srbija „autoritarna“ država sa „razvaljenim institucijama“, ali da paradoksalno „Vučić uprkos svemu uživa podršku Zapada i važi za nekog ko vodi Srbiju u EU“.♦