KOSOVO: Dogovorili se Kurti i Mustafa – vlast po pola!

KOSOVO: Dogovorili se Kurti i Mustafa – vlast po pola!

15/12/2019 Off By BERB

Pokret Samoopredjeljenje i Demokratski savez Kosova (LDK) postigli su u načelu sporazum o formiranju buduće vlade, ali konačan dogovor o koaliciji nije još postignut, pa će razgovori biti nastavljeni.

 

Kako javlja Klan Kosova pozivajući se na neimenovane izvore, lider Samoopredjeljanja i kandidat za premijera Aljbin Kurti i lider LDK-a Isa Mustafa u načelu su se dogovorili da buduću vladu formiraju formulom podele vlasti na pola. Prema ovoj formuli, u sledećoj vladi koja će imati 12 ministarstava, pet ministarstava će pripasti Samoopredjeljenju, a pet LDK, dok će dva ministarstva biti rezervisana za predstavnike manjina – ministarstvo za zajednice i povratak i ministarstvo kulture. Očekuje se da će ministarstvo za zajednice i povratak pripasti srpskoj zajednici, dok će ministarstvom kulture navjerovatnije upravljati zajednica Bošnjaka, navodi Klan Kosova.

Ipak, pojedini mediji su preneli da se razgovori za formiranje vlade nastavljaju danas, što su potvrdili i Glauk Konjufca iz Pokreta Samoopredjeljenje i Avdullah Hoti iz Demokratskog saveza Kosova koji su se obratili medijima posle sastanka. Hoti je rekao da je uspostavljena komunikacija između dve stranke i napomenuo da je današnji sastanak bio konstruktivan.

– Sastanke ćemo nastaviti svakodnevno – rekao je Hoti. Istovremeno, Konjufca je ponovio da će sastanci biti intenzivirani i dodao da su stavovi dveju stranaka usklađeni.

– Postoje neka neslaganja sa obe strane za postizanje dogovora – rekao je Konjufca.♦